Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Kulturni centar Grad

Kulturni centar Grad

Kulturni centar Grad – Evropski centar za kulturu i debatu, uspeo je da spoji entuzijazam i volju da se radi na promociji originalnih kulturnih događaja i združenu podršku domaćih i inostranih finansijera.

Tako je 2009. godine pronađen prostor i nova beogradska kulturna zona je otpočela svoj život.

Kulturni centar Grad smešten je u jednom od magacina ispod Brankovog mosta, nedaleko od Savskog pristaništa, u ulici Braće Krsmanović.

Objekat podignut 1884. godine, jedan od prvih napuštenih industrijskih prostora adaptiranih za potrebe kulture, opremljen je takođe originalno – polovnim nameštajem, dobrim delom pristiglim iz zgrade nekadašnjeg Saveznog izvršnog veća.

Osnivači Grada – beogradska nevladina organizacija „Kulturni front“ i holandska fondacija „Feliks Meritis“ dobili su podršku Ministarstva inostranih poslova Holandije i gradske opštine Savski venac, sa idejom da se u kulturnom centru pokreću najvažnija pitanja i savremene globalne teme, a odgovori traže kroz debate i kulturne sadržaje.

U startu koncipiran kao trogodišnji projekat, sa prvom debatom pod naslovom „Na korak do Šengena“, kulturni centar je preživeo i nadživeo početne ideje.

Od kulture debate do kulinarske kulture

Očuvan autentični prostor starog magacina danas je mesto različitih kulturih događaja i višednevnih manifestacija. U njemu se smenjuju koncerti umetnika iz celog sveta, od nastupa poznatog di-džeja iz Japana, preko zvukova Orijenta i disko zvuka, do srpskih džez bendova.

Tu su zatim izložbe, sajmovi, projekcije filmova, predstavljanje nacionalnih kinematografija, pa i sadržaji za decu…

Debate i radionice na različite umetničke, kulturne i teme ličnog usavršavanja ostale su važan sastavni deo programa, uz srodne književne večeri i promocije.

Ostvarena je saradnja i sa školama stranih jezika, koje organizuju sasvim specifične kurseve jezika kroz kulturu, a specijalan program Delikatesni ponedeljak kombinuje kulinarske i druge sadržaje.

U KC Grad mesto su dobili i dizajneri, koji svoje kreacije – unikatni nakit, torbe, majice, predmete za kuću… nude na stalnoj prodajnoj postavci Gradstor, gde se mogu kupiti i umetničke publikacije. Jedan od brendova je i Moda za poneti. (danubeogradu.rs)