Naslovna » Izlasci » Film » Opera „Turandot“ u bioskopu Cineplexx Ušće SC

Opera „Turandot“ u bioskopu Cineplexx Ušće SC

Direktan prenos opere „Turandot“, poslednjeg Pučinijevog dela, zakazan je za subotu, 30. januar od 19.00, samo u bioskopu Cineplexx Ušće SC.

Pučini se na komponovanje opere „Turandot“ odlučio sa željom da ovim delom kruniše opersko stvaralašvo i napravi veličanstveni spektakl. Nije bio zadovoljan napisanim libretom, pa je uspeo da izmeni samo dva od tri čina, zbog bolesti koja je počela da ga muči.

Depresivan i svestan ozbiljnosti svog zdravstvenog stanja, kao i činjenice da neće uspeti da dovrši ovo delo, u jednom pismu je napisao: „Ova opera me prožima, muči dan i noć. Pored nje, sva moja do sada napisana muzika izgleda mi bleda i smešna. Ipak, bojim se da neću uspeti da je završim, a ako tako bude, svet će biti uskraćen za najlepši ljubavni duet svih vremena“.

Premijera opere „Turandot“ održana je u Milanskoj skali 1926. godine, a Toskanini, posle scene smrti robinje Liju u trećem činu prekida izvedbu opere, okreće se publici sa rečima „Ovde se završava delo maestra“. Posle toga, opera je izvedena u celini, a postala je i deo stalne postavke mnogih operskih kuća i, po mišljenju brojnih svetskih muzikologa, poslednja klasična opera.

Turandot

Dramatični švedski sopran

Postavku u Metropolitenu predvodi Nina Stem, dramatični švedski sopran, koja u svom prvom izvođenju u ovoj operskoj kući peva zahtevnu naslovnu ulogu Pučinijeve kineske, ledene princeze Turandot, dok Anita Hartig debituje u ulozi Lju, mlade Timurove sluškinje anđeoskog izgleda.

Marko Berti se našao u ulozi prosca Kalafa i Aleksander Cimbalik kao tatarski kralj Timur, svrgnut sa prestola. Paolo Karignani diriguje vizuelno spektakularnom produkcijom iz 1987. godine, iza koje stoji Franko Zefireli.

U nastavku sezone direktnih prenosa iz Metropolitena u bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center poštovaoci i ljubitelji dela Đakoma Pučinija će imati priliku da uživaju u strastvenoj adaptaciji klasičnog romana „Manon Lesko“, 5. marta, i klasičnog dela „Madam Baterflaj“, 2. aprila.

Karte su u prodaji i mogu se kupiti po ceni od 1.300 RSD po predstavi. Kupovinom četiri ili više karata za prikazivanje ostvarujete pravo na sniženu cenu karte od 1000 RSD za ovu sezonu. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.