Naslovna » Izlasci » Film » Opera „Turandot“ u bioskopu Cineplexx Ušće SC

Opera „Turandot“ u bioskopu Cineplexx Ušće SC

Direktan prenos opere „Turandot“, poslednjeg Pučinijevog dela, zakazan je za subotu, 30. januar od 19.00, samo u bioskopu Cineplexx Ušće SC.

Pučini se na komponovanje opere „Turandot“ odlučio sa željom da ovim delom kruniše opersko stvaralašvo i napravi veličanstveni spektakl. Nije bio zadovoljan napisanim libretom, pa je uspeo da izmeni samo dva od tri čina, zbog bolesti koja je počela da ga muči.

Depresivan i svestan ozbiljnosti svog zdravstvenog stanja, kao i činjenice da neće uspeti da dovrši ovo delo, u jednom pismu je napisao: „Ova opera me prožima, muči dan i noć. Pored nje, sva moja do sada napisana muzika izgleda mi bleda i smešna. Ipak, bojim se da neću uspeti da je završim, a ako tako bude, svet će biti uskraćen za najlepši ljubavni duet svih vremena“.

Premijera opere „Turandot“ održana je u Milanskoj skali 1926. godine, a Toskanini, posle scene smrti robinje Liju u trećem činu prekida izvedbu opere, okreće se publici sa rečima „Ovde se završava delo maestra“. Posle toga, opera je izvedena u celini, a postala je i deo stalne postavke mnogih operskih kuća i, po mišljenju brojnih svetskih muzikologa, poslednja klasična opera.

Turandot

Dramatični švedski sopran

Postavku u Metropolitenu predvodi Nina Stem, dramatični švedski sopran, koja u svom prvom izvođenju u ovoj operskoj kući peva zahtevnu naslovnu ulogu Pučinijeve kineske, ledene princeze Turandot, dok Anita Hartig debituje u ulozi Lju, mlade Timurove sluškinje anđeoskog izgleda.

Marko Berti se našao u ulozi prosca Kalafa i Aleksander Cimbalik kao tatarski kralj Timur, svrgnut sa prestola. Paolo Karignani diriguje vizuelno spektakularnom produkcijom iz 1987. godine, iza koje stoji Franko Zefireli.

U nastavku sezone direktnih prenosa iz Metropolitena u bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center poštovaoci i ljubitelji dela Đakoma Pučinija će imati priliku da uživaju u strastvenoj adaptaciji klasičnog romana „Manon Lesko“, 5. marta, i klasičnog dela „Madam Baterflaj“, 2. aprila.

Karte su u prodaji i mogu se kupiti po ceni od 1.300 RSD po predstavi. Kupovinom četiri ili više karata za prikazivanje ostvarujete pravo na sniženu cenu karte od 1000 RSD za ovu sezonu. (danubeogradu.rs)