Naslovna » Izlasci » Arhitekte već projektuju kineski kulturni centar
Kineski kulturni centar planira se na mestu nekadašnje ambasade
Kineski kulturni centar planira se na mestu nekadašnje ambasade

Arhitekte već projektuju kineski kulturni centar

„Arhitekte u Kini trenutno osmišljavaju izgled budućeg kulturnog centra u Beogradu. Izgledaće prelepo. I predstavljaće most između Kine i Srbije.”

Ovo su reči Meng Jena, generalnog direktora kompanije „Čajna Šandong internešnal”, kojima je javnost u Srbiji upoznao sa planovima da se na mestu nekadašnje ambasade Narodne Republike Kine na Novom Beogradu, porušene u NATO bombardovanju 1999. godine, podigne kineski kulturni centar. Predviđeno je da površina objekta bude 24 hiljade kvadratnih metara, a radove će, kako je naveo, izvesti kompanija „Šandong haj spid”, koja gradi Koridor 11.

U ulici Trešnjinog cveta

Plac na kojem će se graditi kineski kulturni centar godinama je prazan. Samo spomen tabla pored koje se ponekad, u dane sećanja, polaže cveće, obeležava mesto gde je nekada bila zgrada ambasade Narodne Republike Kine, podignuta 1996. godine. Tri godine posle useljenja, dogodio se poznati, do tada nezabeleženi diplomatski incident – u toku NATO bombardovanja Srbije, u noći između 7. i 8. maja, američki avion gađao je, de facto teritoriju Kine sa tri projektila, i teško oštetio zgradu. Povređeno je 26 kineskih državljana, a poginulo ih je troje – novinarka agencije „Sinhua“ Šao Junhuan, novinar lista „Guangming žibao“ Su Sinhu i njegova supruga Džu Jing.

Zgrada Kineske ambasade više nije bila za upotrebu, a diplomatsko osoblje prolazi komplikovan put obezbeđivanja prostora za rad. U avgustu 2003. godine rešenje je pronađeno i izvršena je razmena – Vlada Srbije preuzela je porušenu zgradu, a Kineska ambasada je dobila lokaciju u Užičkoj 25, na kojoj je podignuta nova zgrada, useljena u julu 2004. godine.

I Kinezi se pitaju

“Stara kineska ambasada” na atraktivnoj novobeogradskoj lokaciji uklonjena je tek 2010. godine. Od tada, nekoliko puta je najavljivana izgradnja još jednog tržnog centra, uz navode medija da, prema Generalnom urbanističkom planu grada, zona ima definisanu komercijalnu namenu.

Istina je, međutim, da po međudržavnom ugovoru potpisanom posle bombardovanja, Srbija ne može da proda objekat ni da zemljište da u zakup pre nego što se konsultuje sa Kinom, pa ćemo imati zadovoljstvo da na ovom mestu vidimo nešto drugo.

Japanci u susedstvu

Bivša ambasada Kine nalazila se u ulici Trešnjinog cveta 7. Interesantno je da je na susednom placu, na broju 13, podignuto i krajem marta 2015. godine otvoreno, moderno zdanje ambasade Japana. Japansko diplomatsko predstavništvo u Beogradu na ovu lokaciju nameravalo je da dođe još 1981. godine, kada su potpisani prvi ugovori o zemljištu. Neobično ili ne, ove dve dalekoistočne zemlje će izgleda najbliže biti – u Beogradu.

(danubeogradu.rs)
Foto: GoogleMaps/screenshot