Naslovna » Izlasci » Festivali » Danas počinje 44. FEST
44. FEST: Viktorija Abril
44. FEST: Viktorija Abril

Danas počinje 44. FEST

Danas počinje 44. FEST, najveći domaći filmski festival.

U velikoj dvorani Sava centra od 19.00 počinje ceremonija svečanog otvaranja koju će voditi glumci Nebojša Milovanović i Tamara Dragičević. Muzički deo programa obeležiće duet Aleksandre Kovač i Marka Tolje.

Jednoj od najvećih zvezda domaćeg filma, Velimiru Bati Živojinoviću, biće dodeljen Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Nagrada Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo biće dodeljena reditelju Džonu Mektirnanu, kao i glumici Viktoriji Abril, koja će, na zadovoljstvo beogradske publike, imati tu čast da proglasi 44. FEST otvorenim.

»»» Program 44. FEST-a i cene karata

„Vlažnost“ otvara FEST

Značajna počast ukazana je domaćem filmu „Vlažnost“ koji će biti prikazan posle ceremonije otvaranja, a ekipa filma na čelu sa rediteljem Nikolom Ljucom i glumcima Tamarom Krcunović i Milošem Timotijevićem će se pokloniti publici posle projekcije.

Ekipa filma željno iščekuje da se predstavi domaćoj publici, posle svetske premijere na nedavno završenom Berlinalu gde je pokupio izuzetno pozitivne kritike.

U Sava centru će za VIP zvanice biti obezbeđen svečani ulaz kao i crveni tepih kojim će defilovati gosti festivala uz javne ličnosti i filmske zvezde. Svi zainteresovani gledaoci koji su sprečeni da prisustvuju otvaranju mogu da prate RTS koji će uživo prenositi ceremoniju svečanog otvaranja i ulazak zvezda od 18.30.

Tokom narednih deset dana biće prikazano 110 premijernih filmova u Sava centru, Domu omladine, Dvorani KCB, Fontani, Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju jugoslovenske kinoteke, a od ove godine i u bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center.

Od 27. februara počinju projekcije i u Novom Sadu, Budvi i Podgorici.

Jedan od najpopularnijih filmova ovogodišnjeg programa je „Mladost“ Paola Sorentina za koji je ostalo još veoma malo ulaznica, a velika potražnja vlada i za filmovima „Ave Cezare“ braće Koen, „Nerazuman čovek“ Vudi Alena, i „Kerol“ Toda Hejnsa.

44. FEST: Otadžbina
44. FEST: Otadžbina

»»» Gosti 44. FEST-a

Nacionalna selekcija

U nacionalnoj selekciji 44. FEST-a biće prikazano 19 filmova, od kojih premijerno – „Vlažnost“, „Dobra žena“, „Otadžbina“, „Procep“, „Apofenija“, „Otvorena“ i „Paluba ispod Terazija“.

Međunarodni petočlani žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi a biće dodeljena i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik.

Od ove godine u nacionalnoj selekciji nalaze se i filmovi čiji je manjinski koproducent Srbija od kojih ćemo premijerno gledati „S one strane“, „Život je truba“, „Narodni heroj Ljiljan Vidić“, „Brat Dejan“, „Ti mene nosiš“ i „Zvizdan“. Ovi filmovi će se takmičiti za posebne nagrade za manjinske koprodukcije u tri kategorije – najbolji film, najbolja režija i najbolje glumačko ostvarenje.

Predsednik žirija je Dragan Bjelogrlić, a članovi srpski reditelj Vuk Ršumović, mlada rumunska glumica Kozmina Stratan, hrvatski filmski reditelj Nevio Marasović, nemački filmski novinar i festivalski programski direktor Bernd Buder.

Nagrada „Milutin Čolić“

Filmovi u nacionalnoj takmičarskoj selekciji Srpski film ove godine takmiče se za zvanične FEST-ove nagrade, nagradu žirija Nebojša Đukelić, kao i Politikinu nagradu „Milutin Čolić“.

Ova nagrada dodeljuje se za najbolji film i biće uručena reditelju pobedničkog ostvarenja na svečanom zatvaranju festivala. Nagrada nosi ime Milutina Čolića, legendarnog filmskog kritičara Politike i osnivača FEST-a.

O pobedniku će odlučivati tročlani žiri koji će činiti Predrag Miki Manojlović – glumac i reditelj, Dušan Milić – scenarista, reditelj i producent i Dubravka Lakić – filmski kritičar lista Politika. Oni će nagrađenom reditelju uručiti specijalno izrađenu gravuru i diplomu.

Ovom nagradom „Politika“ želi da da svoj doprinos stimulisanju napretka srpskog filma i naših autora, podršku domaćoj kinematografiji i njenom razvoju i boljem pozicioniranju u okviru evropskih koprodukcija. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.