Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » DOB: Horkestar sa prijateljima slavi jubilej
Spot za pesmu "Hej radniče". Foto: YouTube screenshot
Spot za pesmu "Hej radniče". Foto: YouTube screenshot

DOB: Horkestar sa prijateljima slavi jubilej

Biće to svojevrstan mini-festival alternativnih bendova i horova u Domu omladine Beograda – na ovaj način Horkestar najavljuje koncert zakazan za subotu, 6. februar, od 20 časova, kojim obeležava 15 godina rada.

Gosti na koncertu su prijatelji sa kojima je Horkestar uspešno sarađivao, što će na najbolji način biti demonstrirano – svaki gost će izvesti po jednu kompoziciju zajedno sa Horkestrom i nekoliko svojih.

U Domu omladine će nastupiti:

Daniel Kovač (Jarboli / Jesenji orkestar),
Boris Mladenović (Jarboli),
Ah Ahilej,
Grupa kao takva,
Duška Rajković i Vlada Živković (VIS Limunada),
Dunavski Buzukije,
Hor Prrroba,
Hor Praksa (Pula, HR) i
DF Hor.

Koncert Horkestra i prijatelja biće održan u sali Amerikana.
Cena ulaznice je 300 dinara.

Horkestar, samoorganizovani hor i orkestar iz Beograda, oformljen je jeseni 2000. godine povodom projekta TGTO, umetničke grupe Škart. U početku nazvan Horkeškart, kao asocijacija na grupu koja ga je stvorila, kasnije postaje Horkestar i nastavlja svoj život i muzički put.

Ovaj sastav se lako prilagođava novim situacijama, pritom ne menjajući svoje originalne stavove i koncept. Horkestar je zadržao deo repertoara Horkeškarta, koji se sastoji od revolucionarnih i radničkih pesama, pesama komponovanih na stihove domaćih pesnika (Vasko Popa, Stanislav Vinaver, Duško Radović), obrada pesama new-wave bendova (Šarlo Akrobata, Paraf, Dobri Isak), pridodao pesme komponovane na tekstove mislilaca (Dr. Protić, Milena Marković, Ivan Glišić) kao i autorske pesme članova hora. Nastupa i u koncertnim prostorima i na mestima gde nije uobičajeno da hor peva – ulicama, trgovima, pijacama, domovima za nezbrinutu decu, gradskom prevozu, parkovima. Horkestar je inicijator međunarodnog Festivala samoorganizovanih horova “Svi u glas”.

(danubeogradu.rs)