Naslovna » BG svaštara » Književnost » Narodna biblioteka: Predstavljanje Hafizovog “Divana“
Hafiz, 14. vek, orijentalni liričar bez premca
Hafiz, 14. vek, orijentalni liričar bez premca

Narodna biblioteka: Predstavljanje Hafizovog “Divana“

U petak 19. februara, u 12 časova, u Narodnoj biblioteci Srbije biće predstavljeno najznačajnije lirsko delo persijske književnosti „Divan“, čiji je autor, Hafiz iz Širaza, po mišljenju mnogih, jedan od najvećih pesnika ikada.

O složenosti, lepoti i značaju Hafizovog dela „Divan“ govore:

Laslo Blašković, upravnik Narodne biblioteke Srbije,
Njegova ekselencija Madžid Fahimpur, ambasador I.R. Irana u Beogradu,
Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ i
Mahmud Šaluji, direktor Kulturnog centra I.R. Irana u Beogradu.

Program će biti praćen koncertom iranskog sastava koji izvodi tradicionlnu muziku iranske pokrajine Huzestan.

Hafiz

Čuveni pesnik Hafiz živeo je u 14. veku u Širazu, centru persijske kulture i književnosti. Njegovo ime je Muhamed Šemsu Din, a ono po kojem je poznat, Hafiz, zapravo znači „onaj koji Kuran memoriše srcem“.

Hafiz je imao bogato klasično obrazovanje, što ga je odvelo do ličnih uvida u suštinu ljubavi, vere i osećanja, u idealnoj, bezvremenoj formi. Iako je pisao uglavnom gazele, lirske stihove posvećene uživanju u životu, sa elementima mistike i duhovnosti, suština Hafizove poezije je mnogo dublja. Upravo ta dimenzija je bila ključ uticaja na pesnike Evrope i čitavog sveta, nekoliko vekova kasnije, kada je javnost došla u kontakt sa kvalitetnim prevodima. Poznato je, na primer, koliko se u pokušaju odgonetanja višeslojnog smisla vrhunske persijske poezije, Hafizu divio Lorka.

Najdirektniji uticaj Hafiz je imao je na Getea, koji je inspirisan njegovom poezijom napisao svoju zbirku lirskih pesama “Zapadno-istočni divan” 1819. godine. U „Otkrivenoj tajni“, pesmi upućenoj Hafizu, Gete ga naziva „mistično neokaljanim“, a sebe na jednom mestu – Hafizovim „blizancem“.

Hafizova grobnica u Širazu, do koje se stiže putem prepunim cveća, mesto je svojevrskog kulturno-duhovnog hodočašća, a gotovo svaka iranska porodica ima u kući primerak “Divana”.

O Hafizu još uvek znamo nedovoljno, pa je razgovor o “Divanu” dobra prilika da se zainteresovani upoznaju sa njegovom poezijom i posete beogradsko predstavljanje knjige.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.