Naslovna » Izlasci » Izložbe » Produžetak trajanja izložbe „Pupin“
Izložba "Pupin – od fizičke do duhovne realnosti"

Produžetak trajanja izložbe „Pupin“

Izložba „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“ posvećena čuvenom srpskom naučniku biće otvorena do 1. decembra 2016. godine u Istorijskom muzeju Srbije.

Zbog velikog interesovanja javnosti Muzej je produžio trajanje ove nesvakidašnje interaktivne postavke. To je do sada najobimniji presek života i dela Mihajla Idvorskog Pupina.

U izložbenom prostoru na Trgu Nikole Pašića od otvaranja postavke bilo je više od 20.000 posetilaca i više od 150 školskih grupa.

Ako do sada niste, imate priliku da otkrijete zašto je FBI pratio Pupinov rad, da saznate sve o njegovim brojnim patentima, učešću u osnivanju NASE, odnosu sa predsednikom SAD Vudrom Vilsonom, Nikolom Teslom, Albertom Ajnštajnom i drugim značajnim ličnostima tog vremena… Ukratko, pozvani ste da spoznate reči jednog od njegovih poštovalaca, nobelovca Isidora Rabija „sa Pupinom svet je bio lep“.

Jubileji

Izložba je otvorena krajem septembra 2015. godine, u godini kada je obeležen važan Pupinov jubilej – tačno stotinu godina od kada je prijavio svojih sedam patenata koji predstavljaju rođenje oblasti telekomunikacija, ali i osamdeset godina od Pupinove smrti, zbog čega je UNESKO prethodnu godinu proglasio godinom Mihajla Pupina.

Izložba opisuje Pupinovo detinjstvo i obrazovni put, aktivnosti na polju nauke, pronalazaštva, profesorskog rada, osnivanja i unapređenja najvećih institucija nauke u Americi, njegove nacionalno–političke doprinose pre, tokom i posle Velikog rata, mnogobrojna dobročinstva, mecenski odnos prema umetnosti i književni rad ovenčan prestižnom Pulicerovom nagradom za autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka“.

Po prvi put su izloženi dragocen poklon – Pupinova lična biblioteka i Pupinov najveći umetnički legat, pozajmljen za ovu izložbu iz Narodnog muzeja u Beogradu, koji obuhvata remek dela Paje Jovanovića, Uroša Predića, Konstantina Danila, Vlaha Bukovca i drugih.

Izložba "Pupin – od fizičke do duhovne realnosti"

Posebnost ove postavke je izlaganje i do sada nepoznatog arhivskog materijala između ostalog iz Arhiva Jugoslavije, grada Pančeva, Zavičajnog kompleksa u Idvoru. Narodnog muzeja u Beogadu, PTT muzeja, Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, Biblioteke Patrijaršije Srpske Pravoslavne crkve, Zavoda za intelektualnu svojinu, Muzeja Vojvodine.

Ono što ovu postavku čini jedinstvenim muzeološkim iskustvom za posetioce je upotreba najnovijih tehnologija. Upotrebom mobilnog telefona ili tableta, sa preuzetom besplatnom aplikacijom „Pupin“ ili samim prisustvom posetioca u prostoru, svaki segment izložbe postaje interaktivan, kako bi se audio– vizuelnim sadržajima dodatno približio i ilustrovao život i rad svetski poznatog pronalazača.

Tako se na primer, interaktivne AR naočare koriste prvi put u muzejskoj praksi.

Zahvaljujući autorima izložbe Aleksandri Ninković Tašić, dr Dušici Bojić i timu Live View Studio u kome se nalaze svetski pioniri u korišćenju AR tehnologije, ovako postavljena izložba na najbolji način predstavlja lik i delo ovog velikog naučnika, kao i moderno lice i kreativne potencijale današnje Srbije.

Vođenja kroz postavku

Stručna vođenja kroz postavku za individualne posetioce se realizuju sredom od 17.00 (vodi muzejski savetnik Nebojša Damnjanović) i subotom od 13.00 i 15.00 (vodi jedan od autora izložbe Aleksandra Ninković Tašić).

Grupne posete se organizuju radnim danima i neophodno je zakazivanje na telefon 011/3281-242.

Radno vreme Istorijskog muzeja Srbije: svakog dana od 12.00 do 20.00, osim ponedeljka. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.

Jedan komentar

  1. Prekjuče sam išla da pogledam izložbu jer svugdje stoji da je do kraja godine,međutim izložbe nema i piše da je izložba u pripremi.Pa ako možete da provjerite informaciju da opet neko ne poljubi vrata :).Hvala