Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » 46. Međunarodno takmičenje Muzičke omladine Beograda

46. Međunarodno takmičenje Muzičke omladine Beograda

Međunarodno takmičenje Muzičke omladine Beograda u disciplini violina počinje koncertom i svečanim otvaranjem, u ponedeljak 21. marta, u 20 časova, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Dva sata pre toga biće izvučeni takmičarski brojevi za nastupe mladih umetnika iz celog sveta, koji će se u narednih devet dana na Kolarcu, po etapama, predstaviti internacionalnom žiriju i zainteresovanoj publici.

Za poslednji dan takmičenja, 30. mart, u 20 časova, najavljen je još jedan koncert, svečano zatvaranje i dodela nagrada.

Pored novčanih nagrada, specijalnih nagrada i vrednih poklona, pobednici će biti koncertno i na druge načine promovisani kroz buduće programe Muzičke omladine.

Program svečanog otvaranjaZa dž

Pozdravni govor – rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu, Zoran Erić

Koncert

Irena Josifoska, violončelo, najbolje plasiran domaći predstavnik na 45. MTMO
Kamerni ansambl Metamorfozis, pod vođstvom violiste Saše Mirkovića
A. Vivaldi: Koncert za fagot i orkestar, g mol (aranžman za gudače)
Z. Erić: Kartun za gudače
A. Ičmuratov: Koncert za violu i orkestar
P. I. Čajkovski: Suvenir iz Firence (aranžman za orkestar)

Ulaz je besplatan.

O Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine

U Beogradu se od 1969. godine, jednom godišnje, održava Međunarodno takmičenje Muzičke omladine. Takmičenje je namenjeno mladim muzičkim umetnicima spremnim da započnu svoju profesionalnu karijeru i da, pred autoritativnim međunarodnim žirijem, odmere svoje vrednosti, stepen kreativnosti, tehničke mogućnosti… Takmičenje je do sada održano 34 puta u različitim solističkim i kamernim disciplinama i na njemu je učestvovalo oko 2000 solista i preko 200 kamernih ansambala.

Učesnici su dolazili sa svih kontinenata, iz preko 70 zemalja sveta.

U žiriju takmičenja pojavila su se neka od najvećih imena svetske muzičke scene i pedagogije. Pobednici takmičenja su se tokom proteklih godina potvrdili kao vrsni muzičari i osvojili su najznačajnije koncertne podijume i operske scene.

Međunarodno takmičenje Muzičke omladine u Beogradu uživa status projekta od izuzetnog značaja u Međunarodnoj federaciji Muzičke omladine (sa sedištem u Briselu)Jeunesses Musicales International, a od 1974. je član Svetske federacije Međunarodnuih muzičkih takmičenja (sa sedištem u Ženevi)World Federation of International Music Competitions, koja okuplja najveće svetske konkurse kao što su: Marija Kalas u Atini, “Kraljica Elizabeta” u Briselu, “Čajkovski ” u Moskvi, CIEM u Ženevi, “Sibelijus” u Helsinkiju, “J.S.Bah” u Lajpcigu, ARD u Minhenu, “Karl Nilzen” u Odenseu, “Praško proleće” u Pragu, “Margaret Long – Žak Tibo” u Parizu, “Paganini” u Đenovi, “Fric Krajsler” u Beču, kao i još niz velikih takmičenja u Japanu, Australiji, SAD itd.

Kao ozbiljan međunarodni projekat Takmičenje ima precizan raspored disciplina koje se ciklično smenjuju na svakih pet godina.

2014 – klavir
2015 – violončelo
2016 – violina
2017 – oboa/flauta/klarinet
2018 – solo pevanje

Takmičenje se održava svake godine u martu mesecu, u zdanju Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca. Osnivač je Skupština grada Beograda. Do sada su ga podržavale i finansirale najuglednije društvene i kulturne institucije.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković