Naslovna » BG svaštara » Književnost » Hajde da se igramo: Zbirka „Kad priča priču priča“
Hajde da se igramo: Zbirka "Kad priča priča priču"

Hajde da se igramo: Zbirka „Kad priča priču priča“

Zbirka „Kad priča priču priča“ autorke Vesne Vidojević-Gajović, u izdanju Kreativnog centra, poziva čitaoce da zajedno pišu i dopisuju priče, otkrivaju i skrivaju značenja reči, rečenica i poruka koje one šalju.

„Belosvetska priča“, „Halapljiva priča“, „Šuškava priča“ i mnoge druge iz ove zbirke pravi su junaci koji nam pričaju svoje priče i pozivaju na razgovor, smeh i igru. Ova knjiga tako postaje prava mala radionica u kojoj su čitaoci koautori i tumači priča, te samim tim pri svakom novom čitanju one mogu biti nove i drugačije.

Igra i mašta na koje ova knjiga poziva deci su bliske i prirodne, ali od njih se, nažalost, tokom odrastanja, lako i odustaje.

Tako se deca udaljavaju od knjige, ona im postaje strane i daleka, nešto što je veštačko i odvojeno od njihovog sveta.

Mladim autorima, kao i drugima koji žele da stvaraju za decu, zbirka „Kad priča priču priča“ ukazuje na to kako treba da pišu za male čitaoce, one koji upravo izlaze iz sveta igranja u pesku i prvim koracima stupaju u svet pisane reči.

Razigran ritam priča prati i razigran vizuelni identitet knjige. Idejna rešenja stranica, izbor fontova i ilustracija uklapaju se u sveukupni duh i poruku ovih priča – Hajde da se igramo i stvaramo zajedno!

O autorki

Vesna Vidojević-Gajović (1953) provela je najlepše dane detinjstva u svom prostranom zelenom dvorištu u Obrenovcu. Osnovnu školu, gimnaziju i Filološki fakultet završila je u Beogradu, gde živi od 1963. godine. Često se vraća detinjstvu, koje pretače u priče, romane i drame.

Objavila je zbirke priča Potraga za letom, Babarogin rođak, U zemlji Piruežana, Kecelja na bele tufne, Sanke za princezu, Detelina sa četiri lista, Dve japanske salvete, Slovne priče; romane Zeleni papagaj, Puženko i njegova kuća, Edarov pas; radio-drame Rukavice-buntovnice, Zimski sladoled, Kuća iz snova, Gizela je torta, Šta se dogodilo sa Garom i druge.

Za svoj rad dobila je mnoge vredne nagrade. Od 1983. godine radi kao urednik u Redakciji školskog i dečjeg programa Radio-televizije Srbije. Imala je sreću da piše za decu i da stvara televizijske emisije za decu. Tako je pisac pomalo uticao na urednika, a urednik na pisca. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.