Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba “Dizajn za novi svet” u Muzeju istorije Jugoslavije
Dizajn posleratne socijalističke Jugoslavije
Dizajn posleratne socijalističke Jugoslavije

Izložba “Dizajn za novi svet” u Muzeju istorije Jugoslavije

Grafički dizajn socijalističke Jugoslavije tema je postavke “Dizajn za novi svet”, koja je izložena u Muzeju istorije Jugoslavije.

Posetiocima je na raspolaganju bogat materijal prezentiran kroz osam celina: državni simboli, kult Josipa Broza Tita, revolucija i NOB, kult radnika, u službi naroda, industrijalizacija, modernizacija i blagostanje.

Na postavci se nalazi preko 250 plakata iz zbirki Muzeja istorije Jugoslavije, Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba, Muzeja za arhitekturu i dizajn iz Ljubljane i Muzeja savremene umetnosti iz Beograda, kao i iz privatnih kolekcija. Izložba obuhvata više od 200 publikacija iz Narodne biblioteke Srbije, 100 poštanskih maraka iz fonda Muzeja istorije Jugoslavije, preko 80 kutija šibica iz fonda Muzeja za umjetnost i obrt i 300 logotipa radnih organizacija iz fonda Muzeja primenjene umetnosti i privatnih kolekcija. Tu su i novčanice, poslovne čestitke, kalendari, fabrički katalozi…

Odabirom grafičkog materijala autori Ivan Manojlović, kustos Muzeja istorije Jugoslavije  i Koraljka Vlajo, viša kustoskinja Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba, dokumentuju razvoj ključnih službenih i neslužbenih državnih simbola: od zastave trobojke i grba, preko zvezde, srpa i čekića do kulta Titove ličnosti i nezaobilazne crvene boje, kao i odnosa dizajnera i tadašnjeg društva naspram onoga što oni zastupaju i predstavljaju.

Posetioci imaju priliku da premijerno pogledaju i sedam intervjua sa značajnim učesnicima jugoslovenske dizajnerske scene, snimljenih u Beogradu i Zagrebu.

Poseban segment čine radovi studenata Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija u Beogradu, koji pokazuju odnos mlade generacije dizajnera prema ulozi dizajna u društvu danas.

Naslov izložbe inspirisan je knjigom “Dizajn za stvarni svijet” Viktora Papaneka, izuzetno značajnog austrijsko-američkog teoretičara dizajna, koji je sedamdesetih i osamdesetih godina izvršio snažan uticaj na generacije mladih dizajnera u Jugoslaviji. Termin “dizajn za stvarni svet” podrazumeva dizajnersku praksu kojom se pronalaze rešenja za stvarne probleme zajednice i time zauzima aktivistička pozicija prema profesiji.

Izložba “Dizajn za novi svet” otvorena je do 29. maja.
Muzej istorije Jugoslavije nalazi se na adresi Botićeva 6 (bivši Muzej „25. maj“)

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.