Naslovna » Izlasci » Festivali » Svetski dan(i) poezije 2016: Republika Poezija
Svetski dan(i) poezije

Svetski dan(i) poezije 2016: Republika Poezija

Šesnaesto izdanje festivala Svetski dan(i) poezije biće održano od 21. do 23. marta pod sloganom „Republika Poezija“.

Planirana su čitanja stihova, razgovori, performansi, video koncert i vizuelni program. Tokom festivala govoriće se o odnosu savremene poezije i društvenog konteksta, kao i mogućnostima kreativnog udruživanja pesnika/pesnikinja, vizuelnih, filmskih i pozorišnih stvaralaca.

Organizatori festivala u Beograd dovode neka od najznačajnijih imena američke, italijanske i nemačke književne scene: Džeroma Rotenberga, Mariju Graciju Kalandrone i Gerharda Falknera, kao i brojne autore iz regiona.

Kako je danas moguće „upotrebiti poeziju“ u cilju „opšte, zajedničke stvari“ – res publica, koja u savremenom sveti sve više gubi na značaju, a da pri tom poezija na izgubi na svojoj estetskoj snazi.

Nazivom manifestacije – „Republika Poezijа“ – pokazaće se da je poezija ponovo u ovom delu sveta postala autonomna simbolička teritorija u kojoj je moguće razviti kreativne potencijale u proširenom polju poetskih praksi. Pojmom „Republika Poezijа“ naglašava se da je nastala brojna transnacionalna „zamišljena zajednica“ pesnikinja i pesnika, različitih generacija, koji svojom stvaralačkim aktivnostima ulaze u samo srce savremenosti.

Uskoro ćemo objaviti i program festivala Svetski dan(i) poezije.

Svetski dan poezije, 21. mart

Datum „21. mart“ UNESCO je 1999. godine proglasio Svetskim danom poezije. Kulturni centar Beograda se 2001. godine sopstvenim konceptom i organizacijom manifestacije pridružio brojnim gradovima širom sveta koji tog dana slave poeziju. Iako je poezija u Srbiji danas jedan od najautentičnijih umetničkih izraza uopšte, ona je istovremeno na marginama javnog interesovanja. Ovom manifestacijom Kulturni centar Beograda želi da marginalnu temu kakva je poeziju makar za kratko postavi kao centralnu.

„Svrha proglašenja Svetskog dana poezije jeste doprinos promociji čitanja, pisanja, objavljivanja i učenja poezije u čitavom svetu, kao i podsticanje nacionalnih, regionalnih i internacionalnih poetskih pokreta“, objavio je UNESCO 1999. godine.

Republika Poezija: Vlado Martek
Rad Vlada Marteka

Izložba „Republika Poezija“

Do 2. aprila u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda povodom festivala Svetski dan(i) poezije otvorena je izložba „Republika Poezija“.

Izložba je posvećena savremenoj poeziji i njenim relacijama sa drugim umetničkim praksama, predstavljeni su radovi Vlada Marteka, Gerharda Falknera i Nataše Teofilović. Oni dolaze iz različitih podneblja (Hrvatska, Nemačka, Srbija), pripadaju različitim generacijama i poetikama, ali ono što ih povezuje jeste delovanje u okvirima vizuelne umetnosti i poezije, a takođe im je zajedničko i iskustvo života i rada u bivšim socijalističkim zemljama.

Vlado Martek je počeo kao pesnik, da bi 70-ih ušao u novu umetničku praksu sa Grupom šestorice, koja će narednih decenija biti kontekst u kojem će razvijati i svoju pesničku praksu.

Nataša Teofilović je svoj umetnički rad započela 90-ih godina u Studentskom kulturnom centru Beograda i kretala se od proizvodnje objekata, preko performansa i videa do 3D animacije. Paralelno sa ovim radom, pisala je poeziju, koja je izvirala iz njenog umetničkog iskustva.

Video radovi/umetnički filmovi čija je poveznica poezija jednog od najznačajnijih nemačkih pesnika srednje generacije – Gerharda Falknera, pokazuju produktivne mogućnosti udružene kreativnosti pesnika, vizuelnih umetnika, filmskih i pozorišnih stvaralaca. Ispitujući granice i mogućnosti jezika i „žanra“ poezije Falkner se svojim tekstovima gustih značanja hrabro uključuje u kolektivne umetničke društvene akcije poput svojevrsnog protestovanja protiv nedavnog rušenja berlinske Palate Republika, amblema kulturnog i društvenog okupljanja Istočne Nemačke (DDR). (danubeogradu.rs)

Republika Poezija: Nataša Teofilović
Rad Nataše Teofilović, detalj

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.