Naslovna » Izlasci » Izložbe » 13. Noć muzeja – program za decu
Noć muzeja - Paviljon Cvijeta Zuzorić
Paviljon Cvijeta Zuzorić

13. Noć muzeja – program za decu

Noć muzeja ove godine ima i veoma zanimljiv program za decu – Dečja tura po Beogradu, tog 21. maja od 17.00 do jedan sat posle ponoći.

Prvi susreti sa muzejima, razmenjeni osmesi sa kustosima i otkrivanje novih svetova uz umetnost i kulturu obeležiće Dečju turu.

Trinaesta Noć muzeja oživeće i ovog maja skoro pedeset gradova i mesta širom Srbije! Najraznovrsniji progam očekuje posetioce u Beogradu, gde je sa posebnom pažnjom pripremljena Dečja tura.

Svesni važnosti negovanja publike još od najmlađih uzrasta, organizatori Noći muzeja iz godine u godinu razvijaju programe namenjene najmlađim znatiželjnicima od kojih mnogi, upravo na ovoj manifestaciji, prvi put ulaze u muzeje, institucije kulture i razigrani svet umetnosti.

Noć muzeja - Paviljon Cvijeta Zuzorić
Paviljon Cvijeta Zuzorić

Dečji paviljon

Centralna tačka na mapi Dečje ture i ove godine biće Paviljon Cvijete Zuzorić, poznatiji kao Dečji paviljon.

Premijerno otvoren prošle godine uz veliki broj osmeha mališana, Dečji paviljon ove godine dobija sasvim novo ruho inspirisano istorijom cirkusa, artistima, klovnovima i nezaboravnim putovanjem kroz najzabavnije cirkuske priče i atrakcije.

Ove godine Dečji paviljon u Noći muzeja uveseliće i Lagunini pisci za decu koji će kroz niz radionica i druženja odvesti devojčice i dečake na avanturu na krilima pisane reči.

Anatomija, životinje, čudesni svet riba…

Prvi put ove godine najveselijoj muzejskoj priči pridružuje se i Fakultet veterinarske medicine sa postavkom „Anatomija jednog muzeja“.

Najmlađi posetioci moći će na jedinstven način da se upoznaju sa anatomijom domaćih i divljih životinja, a potom i da se zabave na neobičnim radionicama.

Oni koji jedva čekaju da zarone u podvodni svet imaće priliku da sa udruženjem Aquarialife obiđu jedini Javni akvarijum i tropikarijum Beograda, kutak rezervisan za čudesni svet riba, gmizavaca i vodozemaca.

Carstvo životinja, najboljih prijatelja dece, u Noći muzeja biće na dohvat ruke. U samom srcu grada svoja vrata otvara Bebi Zoo-vrt u kome će posetioci moći da saznaju zanimljive priče o žirafi koja je proslavila Lorenca Medičija, lavovima Rudolfa II i kako su slonovi stigli do Evrope.

Noć muzeja - Muzej nauke i tehnike
Muzej nauke i tehnike

Bajke i surova realnost

Pozorište „Pinokio“ otvara svoja vrata u Noći muzeja kao jedinstvena lokacija namenjena deci, gde će oni najznatiželjniji maleni umovi moći da zavire iza pozorišne zavese, upoznaju se sa svetom lutkarskog pozorišta ali i sami naprave svoje lutkarske junake.

Pravi mali bajkoviti vremeplov ove noći proradiće u Pedagoškom muzeju, u kojem će posetioci moći na poseban način da dožive svet najpoznatijih bajki uz koje su odrastale brojne generacije.

U Legatu Petra Lubarde biće organizovana humanitarna radionica goblena inspirisana slikama ovog velikog umetnika, vođena željom da uz najmlađe posetioce Noći muzeja pruži podršku i pomoć deci u klinici u Tiršovoj.

Vožnja u Noći muzeja

Mesto tradicionalno dobrih susreta i druženja i ove godine biće JKP GSP „Beograd“ u kojem vi posetioci mogu da se provozaju najstarijim vozilima GSP-a, ali i da upoznaju originalnu kovačnicu u kojoj se i dalje kuju najmaštovitije, decenijama stare priče.

Oni koji se odluče da noć provedu u Muzeju nauke i tehnike, moći će da se isprobaju sve interaktivne eksponate Naučnog centra i da se upuste u avanturu otkrivanja jedinog Dečjeg muzeja.

Muzej vazduhoplovstva će povesti posetioce na putovanje kroz jedan radni dan pilota, na kojem će svi zainteresovani moći da saznaju da li avion ima menjač i gas, ali i da istraže bogatu kolekciju letelica i aviona.

Noć muzeja - Muzej vazduhoplovstva
Muzej vazduhoplovstva

Bubnjevi, zvečke i eksperimenti

Zaljubljenici u muziku nikako ne smeju da propuste Muzej afričke umetnosti gde će svi posetioci na muzičkim radionicama učiti kako se od recikliranog materijala mogu napraviti različite vrste najšarenijih bubnjeva i zvečki.

Galerija „Singidunum“ godinama unazad poznata je kao kutak ispunjen maštovitim i šarenim radionicama za najmlađe, a ove godine posetici će učiti kako da naprave ukrasne kutije za svoje poklone.

Novootvoreni dečji centar Kliker u Dorćol Platz-u u Noći muzeja postaće poprište najveselijih naučnih eksperimenata koje školarci mogu da izvodi sami kod svoje kuće, jer su svi preko potrebni materijali za ove igrarije zapravo stvari koje svaka kuća ima u svom kupatilu ili kuhinji.

Noć muzeja – program i satnica

Satnica svih dešavanja u okviru Dečje ture, kao i detaljne informacije o uzrastima kojima su radionice namenjene, uskoro će biti objavljene.

»»» OVDE pročitajte više o ovogodišnjoj Noći muzeja.

Noć muzeja, koja se održava uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. U Evropskoj Noći muzeja prošle godine, učestvovalo je više od 1.900 muzeja u 45 država. (danubeogradu.rs)