Naslovna » Izlasci » Festivali » Beogradski džez festival 2016: Planeta Džez

Beogradski džez festival 2016: Planeta Džez

Pod sloganom „Planeta Džez“ od 26. do 30. oktobra biće održan 32. Beogradski džez festival.

U Domu omladine Beograda i Sava centru gostovaće džez zvezda Avišaj Koen kao i trio američkog bubnjara Džeka Dedžoneta. Osim ovih izvođača, publika će imati priliku da čuje i muzički sastav Aziza sa popularnim basistom Dejvom Holandom na čelu.

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograda Nenad Dragović rekao je da je ovaj festival sve kvalitetniji kako zbog truda organizatora tako i zbog publike koja iz godine u godinu ukazuje poverenje toj manifestaciji.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio ovaj festival u manifestacije od posebnog značaja.

Ulaznice u prodaji

Najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival, omiljen među domaćom publikom, u svom 32. izdanju predstavlja i dalje nove tendencije u džez muzici iz svih krajeva sveta, kao i odabrane legende koje su udarile temelje savremenom shvatanju džeza.

Ove godine posebna pažnja posvećena je muzičarima koji dolaze iz latinskih zemalja, od Italije do Portugalije. U dobro poznatom formatu glavnog i ponoćnog programa, koji će se održavati u prostoru Doma omladine Beograda, ove godine čak dva koncerta četiri velike džez zvezde biće održana u Sava centru.

Sve je spremno za put oko Planete Džez na pet dana, kroz 21 nastup umetnika iz 17 zemalja sveta!

Ulaznice se mogu kupiti preko Eventim mreže i na blagajni Sava centra. Cena ulaznica u pretprodaji je od 500 do 2000 RSD, cena kompleta za glavni program je 4.450 RSD, dok je cena kompleta za program dve večeri u Sava centru 2.500 RSD. (danubeogradu.rs)

Beogradskidžez festival - Dave Holland
Beogradskidžez festival: Dave Holland

Beogradski džez festival 2016 – program

Sreda, 26. oktobar
Dom omladine Beograda – Velika sala
19.30… Vlada Maričić kvartet, specijalni gost Brajan Linč (Srbija/SAD)
21.00… Alfredo Rodriges trio (Kuba/SAD/Brazil)
Cena ulaznice u pretprodaji: 1000 RSD.

Dom omladine Beograda – Amerikana
23.00… Tineke Postma kvartet (Holandija) i Suna Gunlaugstrio (Island)
Cena ulaznice u pretprodaji: 600 RSD.

Četvrtak, 27. oktobar
Sava centar
19.30… Avišaj Koen trio (Izrael)
21.00… Antonio Serano kvintet Flame&Co (Španija)
Cena ulaznice u pretprodaji: I kategorija 2.000 RSD; II kategorija 1.500 RSD; III kategorija 1.200 RSD

Dom omladine Beograda – Amerikana
23.00… Vesna Pisarović: „The Great Yugoslav Songbook“ (Hrv/SAD/Nem/Ita) i David Helbok trio (Austrija)
Cena ulaznice u pretprodaji: 600 RSD.

Petak, 28. oktobar
Sava centar
19.30… Džek Didžonet trio predstavlja Ravija Koltrejna i Meta Gerisona (SAD)
21.00…Aziza: Dejv Holand/Kris Poter/Lajonel Lueke/Erik Harland (SAD)
Cena ulaznice u pretprodaji: I kategorija 2.000 RSD; II kategorija 1.500 RSD; III kategorija 1.200 RSD

Dom omladine Beograda – Amerikana
23.00… Tord Gustavsen kvartet (Norveška) i All Included (Švedska/Norveška)
Cena ulaznice u pretprodaji: 1000 RSD.

Subota, 29. oktobar
Dom omladine Beograda – Velika sala
19.30… Vensan Perani: „Living Being“ (Francuska)
21.00… Đanluka Petrela Cosmic Renaissance (Italija)

Dom omladine Beograda – Amerikana
23.00… Rob Mazurek i Sao Paulo Underground (SAD/Brazil) i Horse Orchestra (Dan/Šve/Nor/Isl)
Cena ulaznice u pretprodaji: 800 RSD.

Nedelja, 30. oktobar
Dom omladine Beograda – Velika sala
19.30… Orchestra Jazz de Matosinhos and João Paulo Esteves Da Silva: „Bela Senão Sem“ (Portugal)
21.00… Diter Ilg: „Mein Beethoven“ (Nemačka)
Cena ulaznice u pretprodaji: 800 RSD.

Dom omladine Beograda – Amerikana
23.00… Silard Mezei septet (Srbija/Mađarska), Ščime trio + 1 (Srbija) i Konzilijum (Srbija)
Cena ulaznice u pretprodaji: 500 RSD.

Horse Orchestra
Horse Orchestra

Crtice o izvođačima

Avishai Cohen Trio
Jedna od najvećíh zvezda savremenog džeza, virtuoz na kontrabasu, Avishai Cohen dolazi iz Izraela, ali ima globalnu karijeru i najbolji je predstavnik ovogodišnjeg slogana Beogradskog džez festivala: „Planeta Džez“. Otkriće festivala iz 2007, kad je oduševio publiku na Kolarcu, u međuvremenu je postao najreprezentativniji predstavnik savremene tendencije koja kombinuje džezerske ritmove i prefinjenost sa etničkim muzičkim motivima, na način koji privlači i slušaoce pop muzike. Avishai Cohen je istinska zvezda savremene muzike i dolazi u trenutku kad je na kreativnom vrhuncu.

Jack DeJohnette, Ravi Coltrane, Matt Garrison
Legendarni bubnjar Jack DeJohnette nikad nije nastupao u našoj zemlji i to je već dovoljan razlog za slavlje! Njegov novi trio okuplja dva velika, već dokazana talenta novije generacije, Ravija Coltranea i Matta Garrisona, koji sa sobom donose nomadski duh XXI veka. DeJohnetteova spirtualna perkusionistička istraživanja idu duboko u prošlost i poreklo afroameričke muzike, te je ovaj umetnički genije i dalje jedan od najznačajnijih mislilaca džeza. Svaki njegov koncert je avantura plemenite improvizacije, dodirujući samu suštinu ove muzike.

Aziza featuring Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke, Eric Harland
Oko projekta Aziza okupila se fantastična ekipa predvođena Dave Hollandom, jednim od najznačajnijih džez basista svih vremena. Umetnička postignuća svakog od njih već su deo enciklopedijskih obrada, pa se sa pravom može reći da je u pitanju najbolja supergrupa u džez muzici 2016. Potter je godinama najbolji saksofonista, Loueke gitarista, a Harland bubnjar u svim relevantnim izborima najboljih svetskih muzičara. Okružen nekim od najvećih talenata modernog džeza, Holland ne prestaje da iznenađuje, otkrivajući nam stalno šta sve džez može da bude. Koncert koji se ne propušta!

Vlada Maričić kvartet, specijalni gost Brajan Linč
Po tradiciji, festival svake godine predstavlja po jednuoriginalnu domaću produkciju, sa nekim od najznačajnijih autora iz Srbije. Ovog puta, u fokusu je Vlada Maričić, koji je nedavno zaokružio tri decenije profesionalne karijere. Ovaj pijanista i kompozitor ostvaruje mešanja džeza, balkanske, romske i kubanske tradicije, predstavljajući amalgam sličnih, a različitih senzibiliteta. Specijalni gost na koncertu je slavni američki trubač Brajan Linč, dobitnik Gremija za najbolji latin-džez album 2007. godine.

Alfredo Rodriges trio
Očaravši Kvinsija Džonsa u finalu takmičenja mladih pijanista na festivalu u Montreu (2006), kubanski pijanista Alfredo Rodriges (1985) ubrzo je dobio ponudu kakva se ne odbija – da dođe u Sjedinjene Države i započne saradnju sa slavnim producentom. Posle uspešnih debija na vodećim svetskim festivalima pod Džonsovim patronatom, potpisao je ugovor sa kućom Mack Avenue, za koju je dosad objavio tri albuma. U domenu džez klavira, Alfredo je veliki sledbenik virtuoznog izraza Čuča Valdesa i Mišela Kamila.

Tineke Postma
Tineke Postma

Tineke Postma kvartet
Otkad se početkom 2000-ih obrela u sastavu Sisters In Jazz, formiranom od najtalentovanijih mladih devojaka u džezu iz raznih krajeva sveta, saksofonistkinja Tineke Postma išla je stalnim putem uspeha. Sarađivala je sa Gregom Osbijem i Esperancom Spolding, učestvovala na albumu Teri Lin Kerington koji je ovenčan Gremijem, pa i zasvirala sa najvećim uzorom Vejnom Šorterom. Konačno je prošle godine stiglo i najprestižnije priznanje – Boy Edgar Prize, za holandskog džez muzičara godine.

Suna Gunlaugs trio
Islandska pijanistkinja Suna Gunlaugs pronašla je početnu inspiraciju u muzici Bila Evansa i Kita Džereta, odnosno Boboa Stensona i Jona Balkea, spajajući ljubav prema Americi i Skandinaviji u originalnu lirsku muziku izvan granica. Posle zapažene karijere u SAD i Kanadi (glavni saradnici: Toni Malabi, Dru Gris i Ohad Talmor), vratila se na Island, nastavljajući sa objavljivanjem izvanredenih albuma. Među najpriznatijim umetnicima u svojoj zemlji, Gunlaugs je i umetnički direktor džez festivala u Rejkjaviku.

Antonio Serano Flame&Co
Antonio Serano, učenik slavnog Lerija Adlera, danas je jedan od najvirtuoznijih svetskih svirača hromatske usne harmonike sa interesovanjima u različitim muzičkim svetovima, od klasike, preko džeza, bluza, tanga i flamenka, do filmske muzike (dela Pedra Almodovara). Kao član poslednje postave legendarnog Paka de Lusije, postao je i pionir uvođenja usne harmonike u flamenko, a taj aspekt njegovog rada predstavlja i u Beogradu, u kvartetu adekvatnog naziva – Flame&Co.

Vesna Pisarović
Posle duge karijere u pop vodama, pevačica Vesna Pisarović šokirala je muzički svet kada je krajem 2000-ih odlučila da se potpuno okrene džezu. Novi projekat obuhvata istraživanje nasleđa popularne muzike u SFRJ iz 50-ih i 60-ih. U novim tumačenjima, popularni repertoar – big bend balade, evrovizijske pesme, šansone, tvist i rani rok – dekonstruisan je veštim zahvatima internacionalnog sastava, u kome posebno mesto zauzima američki kontrabasista Greg Koen (kontrabas, SAD), bliski saradnik Džona Zorna.

David Helbok trio
Pijanista i kompozitor David Helbok je jedan od vodećih austrijskih muzičara mlađe generacije. Dvostruki je pobednik najprestižnijeg evropskog pijanističkog konkursa u Montreu (2007, 2010), gde je dobio i nagradu publike. Osim autorskog programa, realizovao je i izuzetno uspešno džez čitanje Prinsovog muzičkog opusa. Neposredno pred festival izlazi mu novi, šesti album, kao premijerno ostvarenje za jednog od najprestižnijih evropskih izdavača, nemački ACT Music & Vision.

Tord Gustavsen kvartet
Pijanista i kompozitor Tord Gustavsen udružuje melanholiju severa Evrope, skandinavsku duhovnu tradiciju i ECM-ovsku umetničku filozofiju u muziku veličanstvene lepote. Posle trilogije trio albuma u sastav je ubacio iskusnog saksofonistu Torea Brunborga, dodajući bitan, svetliji valer muzici. Kvartet istražuje, integriše i služi „svetom trojstvu“ emocionalnog intenziteta, elegancije i meditativnog muzičkog disanja, trasirajući nove puteve džez umetnosti u 21. veku.

All Included (foto: Petra Cvelbar)
All Included (foto: Petra Cvelbar)

All Included
Kvintet All Included, švedskog saksofoniste Martina Kihena, povezuje stilske ekstreme u programu „Satan in Plain Clothes“: tradicionalni džez, sa bluz harmonijom i kolektivnim improvizacijama, i individualnu oslobođenu svirku u maniru Orneta Kolmena, sa vrludanjima izvan konvencionalnihlestvica i čestim promenama tempa. Nad impulsima fankija, svinga ili isečenog ritma, sa Kihenom se vrelo nadigravaju norveški trubač Tomas Johanson i švedski trombonista Mats Oleklint.

Vensan Perani
Harmonikaš Vensan Perani je vodeće ime francuskog džeza danas. Posle duge karijere sajdmena u sastavima iskusnih muzičara, prvi solo album objavio je tek pre tri godine. Francuska Džez akademija mu je odmah dodelila nagradu za muzičara godine, a prošle godine dobio je još tri velika priznanja: dve nemačke nagrade ECHO (ansambl i instrumentalista godine), kao i najznačajnije dosad – Les Victoires du Jazz, za džez muzičara godine u Francuskoj.“Living Being“ je njegov novi, fjužn projekat.

Đanluka Petrela Cosmic Renaissance
Posle nezaboravnog nastupa u kvintetu trubača Enrika Rave, i intimnog seta sa pijanistom Đovanijem Gvidijem, trombonista Đanluka Petrela konačno nam predstavlja solo projekat, kvintet Cosmic Renaissance. Pored brojnih nagrada italijanske džez zajednice u raznim kategorijama, Petrela je i prvi italijanski laureat nagrade časopisa Down Beat (kao trombonista u usponu) a nosilac je i nagrade „Paul Acket“, koju roterdamski North Sea Jazz Festival dodeljuje najperspektivnijim mladim muzičarima.

Rob Mazurek i Sao Paulo Underground
Trio Sao Paulo Underground vodi kornetista i kompozitor Rob Mazurek, jedan od najkreativnijih američkih savremenih umetnika – od sredine 90-ih objavio je preko 50 albuma kao lider različitih ansambala, od toga 20-ak samo u poslednjih pet godina. Početkom 2000-ih živeo je u Brazilu, gde je pokrenuo sastav Sao Paulo Underground, predstavljajući mešavinu brazilske tradicije, elektroakustike i savremenog džeza, u društvu brazilskih muzičara, Mauricija Takare i Giljerma Granada.

Horse Orchestra
Okupljajući muzičare iz četiri skandinavske zemlje, ovaj septet najbolje predstavlja ukupnost „severnjačkog pogleda na džez“. U muzici udružuju elemente iz raznih perioda istorije džeza, od klasične tradicije Nju Orleansa i Čikaga do fri-džeza šezdesetih, sa evropskom klasikom i savremenim eksperimentalnim strukturama, oblikujući originalni, postmoderan, veoma duhovit izraz. Za debi album „Living the Dream“ dobili su dve nagrade danske džez zajednice, za najbolje „specijalno izdanje“ i „najbolji novi sastav“.

Orchestra Jazz de Matosinhos (foto: Pedro Lobo)

Orchestra Jazz de Matosinhos and João Paulo Esteves Da Silva
Orquestra Jazz de Matosinhos (OJM) osnovan je 1999. godine u severnom Portugalu. Cilj sastava je promocija stvaranja, istraživanja i edukacije u domenu džeza. Imajući ulogu vodećeg nacionalnog džez orkestra sa pretežno mladim članovima, OJM prestavlja dela portugalskih autora i sarađuje sa vrhunskim svetskim džez umetnicima, među kojima su Marija Šnajder, Karla Blej, Kurt Rozenvinkl, Li Konic… Orkestar u Beogradu predvodi pijanista i kompozitor Žoao Paulo Esteves da Silva, sa programom „Bela Senão Sem“.

Diter Ilg
Kontrabasista Diter Ilg stekao je posebnu pažnju izdanjima za minhenski ACT Music & Vision, najpre objavljujući albume inspirisane delima Vagnera i Verdija, a potom i album „Mein Beethoven“, koji će predstaviti na festivalu. Zadržavajući melodičnost Betovenovog dela i dodajući mu ritmičku raznovrsnost, slobodu i interakciju karakterističnu za džez ansamble, Ilg uspeva da nađe pravi balans između dva muzička sveta. Među brojnim priznanjima, tri puta je dobio i nagradu ECHO JAZZ, za najboljeg nemačkog kontrabasistu.

Silard Mezei septet
Sa tridesetak objavljenih albuma (uglavnom za inostrane izdavače!) i preko 200 kompozicija, Silard Mezei jedan je od najproduktivnijih umetnika u Srbiji danas.Svira violu, violinu, kontrabas, i razne folklorne instrumente. Bavi se novom improvizovanom muzikom i džezom, sa posebnim zanimanjem za sprege improvizacije i kompozicije, inspirišući se i narodnom tradicijom. Stalni je saradnik koreografa Jožefa Nađa. Album septeta prošle godine je izdao poljski Not Two Records.

Ščime Trio + 1
Luka Ignjatović (1986) završio je MŠ „Stanković“ i potom studirao na džez odseku Konzervatorijuma u Amsterdamu, gde je stekao diplomu mastera muzike. Bio je honorarni član Big benda RTS, kao i jedini srpski muzičar u European Saxophone Ensemble, sa kojim je nastupao u brojnim evropskim zemljama. Danas je profesor džez saksofona na Odseku za džez i popularnu muziku FMU u Beogradu. U formatu trija predstavlja autorsku muziku, koja će se ove godine naći na njegovom prvom albumu.

Konzilijum
Muzika sastava Konzilijum nastaje kao spoj individualnih kvaliteta njegovih članova, kao i raznih pravaca kojima vladaju. Kroz prizmu džez izraza, uz posebna nadahnuća srpskom, makedonskom i afričkom tradicijom, sastav funkcioniše na visokom interaktivnom nivou. Autor većine numera je gitarista Branko Trijić. Osam godina od prvenca, na kome je izložio muziku iz vremena studija u Amsterdamu, Trijić je proširio sastav i pripremio drugi album, koji će predstaviti na festivalu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.