Izdvajamo
Naslovna » Izlasci » BINA pre BINE: Veliki arhitekti naše moderne
BINA pre BINE: Veliki arhitekti naše moderne

BINA pre BINE: Veliki arhitekti naše moderne

U četvrtak, 21. aprila od 19.00, u Galeriji Artget (Trg republike 5/I) biće organizovano predavanja „Veliki arhitekti naše moderne“.

KCB organizuje predavanje o Nikoli Dobroviću i Milanu Zlokoviću u okviru programa „BINA pre BINE“.

Biće reči o teoriji i praksi u arhitekturi, našoj moderni i istraživanjima, o putovanjima i Mediteranu, tradiciji i novom vremenu, društvenim i političkim prelamanjima, o projektima i realizacijama…

Tragovima arhitekata

„Nikola Dobrović i Milan Zloković su u periodu kad je Le Korbizije putovao Balkanom, po kontekstu i načinu života, vaspitanju i školovanju bili deo zapadne, ili preciznije, srednjoevropske kulture tadašnje Austrougarske imperije.

Tada još dečaci na prelazu u mladićke dane, u životnom dobu od 14, odnosno 13 godina, jedan u mađarskom delu Dvojne monarhije, u Pečuju, a drugi u italijanskom, u Trstu, odrastali su u rubnim, poliglotskim, multietničkim i multikulturalnim zonama Imperije. Istovremeno, obojica pripadaju i višestrukim balkanskim strukturama i geografijama svojih porodičnih istorija i genealogija“.

Ovako o dvojici ključnih arhitekata naše moderne piše u svojoj knjizi „Itinereri: Moderna i Mediteran. Tragovima arhitekata Nikole Dobrovića i Milana Zlokovića“, arhitektica i teoretičarka arhitekture Ljiljana Blagojević, vanredna profesorka Univerziteta u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta.

Izdavači ove knjige su Službeni glasnik i beogradski Arhitektonski fakultet. Knjiga je dobila nagradu Ranko Radović za kritičko-teorijski tekst o arhitekturi (2015) i Gran prix Salona arhitekture (2016).

Paralelno sa ovom knjigom nastajala je još jedna, na engleskom, „Dobrovic in Dubrovnik – A Venture in Modern Architecture“ (Dobrović u Dubrovniku: poduhvat moderne arhitekture.), berlinske izdavačke kuća Jovis, a autori su Krunoslav Ivanišin, Ljiljana Blagojević i fotograf Volfgang Taler (Wolfgang Thaler).

Ljiljana Blagojević je već pisala o ovoj dvojici arhitekata u knjizi kojom je, sa velikim uspehom, međunarodnoj publici predstavila modernu u Srbiji – „Modernism in Serbia: The Elusive Margins of Belgrade Architecture 1919 – 1941“ (The MIT Press, 2003). (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.