Naslovna » Izlasci » BINA pre BINE: Veliki arhitekti naše moderne
BINA pre BINE: Veliki arhitekti naše moderne

BINA pre BINE: Veliki arhitekti naše moderne

U četvrtak, 21. aprila od 19.00, u Galeriji Artget (Trg republike 5/I) biće organizovano predavanja „Veliki arhitekti naše moderne“.

KCB organizuje predavanje o Nikoli Dobroviću i Milanu Zlokoviću u okviru programa „BINA pre BINE“.

U susret 11. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture BINA 2016, koja se ove godine održava od 5. do 28. maja pod sloganom „Budućnost je sada“, sa gošćom dr Ljiljanom Blagojević razgovaraće moderatorka Snežana Ristić.

Biće reči o teoriji i praksi u arhitekturi, našoj moderni i istraživanjima, o putovanjima i Mediteranu, tradiciji i novom vremenu, društvenim i političkim prelamanjima, o projektima i realizacijama…

Tragovima arhitekata

„Nikola Dobrović i Milan Zloković su u periodu kad je Le Korbizije putovao Balkanom, po kontekstu i načinu života, vaspitanju i školovanju bili deo zapadne, ili preciznije, srednjoevropske kulture tadašnje Austrougarske imperije.

Tada još dečaci na prelazu u mladićke dane, u životnom dobu od 14, odnosno 13 godina, jedan u mađarskom delu Dvojne monarhije, u Pečuju, a drugi u italijanskom, u Trstu, odrastali su u rubnim, poliglotskim, multietničkim i multikulturalnim zonama Imperije. Istovremeno, obojica pripadaju i višestrukim balkanskim strukturama i geografijama svojih porodičnih istorija i genealogija“.

Ovako o dvojici ključnih arhitekata naše moderne piše u svojoj knjizi „Itinereri: Moderna i Mediteran. Tragovima arhitekata Nikole Dobrovića i Milana Zlokovića“, arhitektica i teoretičarka arhitekture Ljiljana Blagojević, vanredna profesorka Univerziteta u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta.

Izdavači ove knjige su Službeni glasnik i beogradski Arhitektonski fakultet. Knjiga je dobila nagradu Ranko Radović za kritičko-teorijski tekst o arhitekturi (2015) i Gran prix Salona arhitekture (2016).

Paralelno sa ovom knjigom nastajala je još jedna, na engleskom, „Dobrovic in Dubrovnik – A Venture in Modern Architecture“ (Dobrović u Dubrovniku: poduhvat moderne arhitekture.), berlinske izdavačke kuća Jovis, a autori su Krunoslav Ivanišin, Ljiljana Blagojević i fotograf Volfgang Taler (Wolfgang Thaler).

Ljiljana Blagojević je već pisala o ovoj dvojici arhitekata u knjizi kojom je, sa velikim uspehom, međunarodnoj publici predstavila modernu u Srbiji – „Modernism in Serbia: The Elusive Margins of Belgrade Architecture 1919 – 1941“ (The MIT Press, 2003). (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.