Naslovna » Izlasci » Pozorište » CZKD: POTOP, zajednički projekat sa pozorištem iz Libana

CZKD: POTOP, zajednički projekat sa pozorištem iz Libana

Zainteresovani za besplatnu pozorišnu radionicu pod nazivom POTOP: Gilgameš i potraga za besmrtnošću, trebalo bi, ukoliko žele da učestvuju, da se prijave do četvrtka, 28. aprila.

U Centru za kulturnu dekontaminaciju, zatim, 4. i 5. maja, očekuje ih upoznavanje sa originalnim programom, koji već deset godina primenjuje pozorište Zoukak iz Bejruta.Za dž

Zašto POTOP

Projekat koji realizuju Zoukak iz Bejruta, Liban i CZKD iz Beograda je inspirisan Epom o Gilgamešu i vezom između Gilgamešovog putovanja i onog savremenih migranata: potragom za besmrtnim životom, potragom za životom dostojnim življenja, prelaskom preko reke smrti, prelaskom preko mora smrti.

Javna prezentacija „Iskustva pozorišne trupe Zoukak iz Libana: Pozorište i putevi krize“ biće 4. maja 2016. u CZKD-u, Birčaninova 21. Radionica metodologije održaće se narednog dana, takođe u CZKD-u.

Program POTOPA

Sreda, 4. maj 2016.

12:00 – 12:45 – Prezentacija pozorišne trupe Zoukak iz Libana / Jounaid Saraideen, osnivač
12:45 – 13:30 – Diskusije, susreti, razmena iskustava i znanja o tehnikama i kontekstima
13:30 – 13:45 – Pauza / osveženje
13:45 – 15:00 – Prezentacija strukture radionice i registrovanje za drugi dan

Četvrtak, 5. maj 2016.

12:00 – 13:00 – Iskustva Zoukak-a, teorija i praksa, Jounaid Saraideen, vođa radionice
13:00 – 13:30 – Radionica izgradnje kapaciteta (praktične vežbe)
13:30 – 13:45 – Pauza / osveženje
13:45 – 15:00 – Radionica izgradnje kapaciteta

Jezik radionice i predavanja je engleski

Učešće je besplatno ali je prijava obavezna. E-mail: info@czkd.org

drugoj fazi projekta planiranoj za mesec jun 2016, Žunaid Saraidin (Junaid Saraideen) će primeniti isti metod na radionicama sa izbeglicama u centrima i kampovima i tražiocima azila, stvarajući pozorišne predstave koje koriste tehnike socijalnog teatra, sa terapijskim elementima. U projekat će biti uključeni predstavnici civilnog društva, vladinih tela i humanitarnih organizacija aktivnih u Srbiji, kako bi razvili sopstvene potencijale za organizovanje programa kao neposrednih odgovora na tekuće događaje. Očekivani rezultat je bolje razumevanje između migrantskih i lokalnih zajednica. Javnost obe zemlje će biti pozvana da pokrene diskusiju o potrebi novih kulturnih i alternativnih globalnih pristupa sadašnjoj realnosti i o ulozi umetnosti u tom kontekstu.

Žunaid Saraidin iz Bejruta je koosnivač Zukak pozorišne trupe iz Libana (Zoukak Theater Company), prepoznate u svetu po svojoj društvenoj smelosti, kreativnosti i inovativnom pristupu. Žunaid nosi jedinstveno iskustvo u stvaranju i realizaciji pozorišnih projekata u nestabilnim društvenim sredinama i u radu s marginalizovanim i ugroženim grupama. Ima iskustva u edukaciji i treninzima u oblasti dramske terapije. U 2014. godini Zukak je nagrađen „Euromed nagradom za dijalog – za društvenu smelost i kreativnost“Ana Lind Fondacije (Anna Lindth Foundation).

(danubeogradu.rs)