Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Dom Jevrema Grujića
Dom Jevrema Grujića

Dom Jevrema Grujića

U Svetogorskoj 17 otvoren je Dom Jevrema Grujića, pod pokroviteljstvom Grada Beograda.

Dom Jevrema Grujića je jedinstvena kuća-muzej umetnosti, istorije, diplomatije i avangarde, koji čuva umetničku kolekciju sakupljanu tokom dva i po veka tradicije jedne diplomatske porodice.

U Domu Jevrema Grujića posetioci mogu da vide dela najznačajnijih srpskih slikara: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Kneževića, Arsenija Petrovića, Zore Petrović, Ivana Tabakovića, Đorđa Krstića…, skulpture, stilski nameštaj, oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, među kojima je i puška Hajduk Veljka, umetnički predmeti, kao i bogat arhivski materijal i to sve u autentičnom ambijentu gradske vile s kraja 19. veka.

Srpska Mona Liza

Na stalnoj izložbi „Remek dela Jevrema Grujića“ po prvi put je predstavljeno delo Steve Todorovića, portret Kraljice Natalije, koji do sada nikada nije izlagan u javnosti, a koji autori postavke nazivaju još i „srpskom Mona Lizom“.

Jedan od najatraktivnijih eksponata je i pozlaćena škrinja od bronze i kristala, svadbeni dar Kralja Milana i Kraljice Natalije Obrenović porodici Ćurčić i najstarija venčanica u Srbiji iz 1856. godine.

Dom Jevrema Grujića: Steva Todorović - Portreti Jevrema i Jelene Grujić
Steva Todorović – Portreti Jevrema i Jelene Grujić

Posetite Dom Jevrema Grujića

Radno vreme Doma Jevrema Grujića je prilagođeno zahtevima najšire publike. Muzej je otvoren od četvrtka do nedelje (četvrtkom i petkom od 15.00 do19.00, a subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00).

Vođene ture organizuju se četvrtkom i petkom od 18.00, a vikendom od 12.00. Cena ulaznice je 150 RSD. Vođene ture moguće je zakazati i na engleskom, italijanskom i francuskom jeziku.

Pored autentičnog ambijenta i kolekcije, novi muzej je poseban i po tome što je naraciju na engleskom jeziku snimio čuveni holivudski glumac i oskarovac Ričard Drajfus, kao poklon Beogradu.

Dom Jevrema Grujića značajno doprinosi bogatstvu naše kulturne scene i predstavlja biser u kome domaći i strani turisti mogu da se upoznaju sa kulturnom baštinom Srbije. U okviru novog muzeja, mogu da se kupe i originalni pokloni, antikvitetni umetnički predmeti iz najprestižnijih aukcijskih kuća u Evropi i svetu.

Dom Jevrema Grujića: Puška Hajduk Velјka Petrovića i Tanaska Rajića
Puška Hajduk Velјka Petrovića i Tanaska Rajića

O Domu Jevrema Grujića

Dom Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici 17 sagrađen 1896. godine po projektu poznatog beogradskog arhitekte Milana Kapetanovića, prva je zgrada koju je zaštitio Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, odmah po osnivanju 1961. godine.

Zajedno sa umetničkom zbirkom, on predstavlja spomenik kulture od velikog značaja za republiku Srbiju. Kao jedina članica Udruženja evropskih Istorijskih kuća iz naše zemlje, Dom Jevrema Grujića predstavlja kulturnu baštinu Srbije u svetu.

U ovom zdanju su tokom dva veka živele istorijske ličnosti značajne za srpsku državu i diplomatiju. Tokom sedam generacija diplomatske tradicije sakupljeno je više od 500 umetničkih dela iz različitih perioda, koja danas čine zbirku, samim čudom spašenu tokom proteklih vremena. Većina dela su čak jedno vreme bila zakopana u podrumu kuće tokom Drugog svetskog rata, kako bi se sprečilo njihovo oduzimanje od strane Nemaca.

Istaknute ličnosti koje su živeli u ovoj kući su: Teodor Herbez – ministar knjaza Miloša Obrenovića, Jevrem Grujić – državnik i diplomata, osnivač Liberalne stranke, dr Slavko Grujić – istaknuti političar i diplomata, čijom zaslugom je izgrađena Univerzitetska biblioteka u Beogradu, dr Milan Đ. Milojević – ambasador Kraljevine Jugoslavije u Budimpešti, Bernu, Beču, Hagu i Brislu i drugi.

Rado viđeni gosti u Domu Jevrema Grujića bili su predstavnici kulturne i intelektualne elite onog doba, pisci, umetnici, pesnici: Jovan Cvijić, Simo Matavulj, Jovan Skerlić, Paja Jovanović, Milan Rakić, Uroš Predić i mnogi drugi… (danubeogradu.rs)

Dom Jevrema Grujića
Web: www.domjevremagrujica.com
Telefon: 011/4073-612
E-mail: domjevremagrujica@gmail.com