Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Najavljena rekonstrukcija pijace Senjak
Pijaca Senjak, prvonagrađeno rešenje
Pijaca Senjak, prvonagrađeno rešenje

Najavljena rekonstrukcija pijace Senjak

Jedna od većih rekonstrukcija koju gradski čelnici najavljuju uskoro u opštini Savski venac je promena izgleda pijace Senjak.

Pijaca Senjak nalazi se na adresi Koste Glavinića 6 i među najstarijima je u Beogradu.

Pijačni prostor nekada se sastojao iz dva dela – donjeg platoa sa zidanim lokalima i gornjeg placa na kome se prodavao zeleniš. Tezge su bile od drveta, bez krova i sanduka, a snabdevači iz okoline Beograda robu su dopremali zaprežnim kolima.

U elitnom delu grada i pijaca je bila među najbolje snabdevenima, posebno goveđim i svinjskim mesom. Na njoj je bilo proizvođača, ali su udarne tezge, u vreme kada je pijaca najbolje poslovala, držala državna preduzeća.

Kada je sedamdesetih godina izgrađen Železnički most, srušeni su svi zidani objekti, a položaj i izgled pijace su potpuno promenjeni. Do danas su na uređenju obavljani manji radovi adaptacije, uključujući ograđivanje, popravku i zamenu tezgi, postavljanje česme… Na pijaci na Senjaku, na oko 90 tezgi, svoju robu izlažu uglavnom poljoprivredni proizvođači iz Obrenovca, Velikog Sela, Kaluđerice…

Pijaca Senjak, po projektu, na tri nivoa

Projekat za rekonstrukciju pijace Senjak izabran je na konkursu raspisanom početkom 2010. godine. Prvu nagradu dobio je rad diplomiranih inženjera arhitekture Dunje Nedeljković, Marine Lazović i Danice Stojiljković. Autorke su dale rešenje za širi prostor, sa tri kaskadna nivoa, koja povezuju ulicu Koste Glavinića i Bulevar vojvode Mišića. Pijaca se po njemu nalazi u sklopu većeg trga i ima mobilne tezge na kojima se pre podne prodaju prehrambeni proizvodi, a popodne se prostor pretvara u šetalište sa zelenilom, kafićima, drvoredom, fontanom, tezgama za prodaju cveća…

Stručni žiriji je jednoglasno ocenio rad kao najbolji zbog uvođenja urbane fizionomije i povezivanja naizgled nespojivih odlika prilično složenog prostora.

Sam objekat pijace imaće otvoreni i natkriveni deo. Prodajni prostor neće biti smanjen i zauzimaće sadašnjih 1500 kvadratnih metara. Na nivou prizemlja nalaziće se najmoderniji štandovi za prodaju hrane, galerija sa kafe restoranom i drugim prikladnim sadržajima. Nivo niskog prizemlja određen je za prostor logistike, koji je neophodan za funkcionisanje pijace, opremljen magacinima, hladnjačama i parkingom za dopremanje robe, a ispod niskog prizemlja nalaziće se garaža u koju je omogućen ulaz iz obe ulice.

(danubeogradu.rs)  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.