Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Novi spomenici u Beogradu Deroku, Diani Budisavljević, Moleru…
Novi spomenici u Beogradu Deroku, Dianu Budisavljević, Moleru... (foto: Aleksandra Prhal / Topličin venac)
Novi spomenici u Beogradu Deroku, Dianu Budisavljević, Moleru... (foto: Aleksandra Prhal / Topličin venac)

Novi spomenici u Beogradu Deroku, Diani Budisavljević, Moleru…

Na 21. sednici Skupštine grada Beograda usvojeno je nekoliko predloga da se podignu novi spomenici u Beogradu: Deroku, Diani Budisavljević, Moleru…

Novi spomenik Aleksandru Deroku biće postavljen kada se sredi pešačka zona na Kosančićevom i Topličinom vencu, jer je Deroko živeo kod hotela „Palas“. Bio je arhitekta, ilustrator i pisac, član SANU i autor projekta Hrama svetog Save (zajedno sa Bogdanom Nestorovićem).

Spomenik Petru Nikolajeviću Moleru, prvom predsedniku Narodne kancelarije, vojvodi i slikaru, biće postavljen u… Molerovoj ulici.

Spomenik Diani Budisavljević biće postavljen u parku od Beton hale do Brankovog mosta koji će biti nazvan po njoj. Ova heroina spasila je tokom Drugog svetskog rata više od 15 hiljada dece iz logora smrti u NDH.

Digresija: kad smo već kod Save, park kod Beograda na vodi zvaće se Savski park.

Na Zemunskom keju biće postavljena spomen-klupa Branku Najholdu, zemunskom hroničaru.

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda usvojila je zahtev Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda da se Spomenik lučkom radniku, delo vajara Radete Stankovića, koji se nalazi na Savskom keju, zbog njegove rekonstrukcije premesti bliže glavnom stepeništu, tako da će spomen-obeležje biti na reprezentativnijoj lokaciji.

Na sednici Skupštine grada odlučeno je i da se postavi ukupno 150 tabli na kućama u kojima su se dešavali značajni istorijski događaji. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.