Naslovna » Izlasci » Sport » „Pokret za žensku košarku Marina Maljković“ raste

„Pokret za žensku košarku Marina Maljković“ raste

Besplatna škola košarke za devojčice osnovnoškolskog uzrasta prvi je korak programa koji je pokrenula Marina Maljković, selektorka ženske košarkaške reprezentacije, sa ciljem da se formira baza za nacionalne timove, a devojčicama omogući bavljenje sportom.

Posle samo tri meseca, jasno je da je ideja odlično prihvaćena, i da se širi.

„Pokret za žensku košarku Marina Maljković“, kako se udruženje zvanično naziva, raste, pa su škole košarke otvorene u još dve beogradske osnovne škole.

Prvi treninzi za devojčice od trećeg do osmog razreda održani su početkom 2016. godine u OŠ ʺMihailo Petrović Alasʺ, uz podršku gradske opštine Stari grad. U originalni košarkaški pokret, polaganjem sportske zakletve, učlanilo se oko 100 učenica, od kojih 60 ne propušta treninge.

“Velika mi je čast što mogu da najavim da će se besplatni časovi košarke za devojčice osnovnoškolskog uzrasta od ove nedelje držati i na dve nove lokacije u OŠ „Kralj Petar I“ i SROC „Vračar“. Ideja pokreta se širi. Ovo je samo početak, jer nam je želja da svuda u Srbiji devojčicama omogućimo da uče košarku i da se zdravo razvijaju. Zahvaljujem se još jednom opštinama Stari grad i Vračar, osnovnim školama “Mihailo Petrović Alas” i “Kralj Petar I”, kao i SROC “Vračar” koji su prepoznali pravu vrednost našeg projekta i pružili nam podršku”, kaže Marina Maljković.

Pored standardnih termina subotom i nedeljom od 13:30 i 14:30 časova u OŠ „Mihailo Petrović Alas“, besplatni časovi košarke „Pokreta za žensku košarku Marina Maljković“ upravo su krenuli i sredom od 15 časova u OŠ „Kralj Petar I“ u Maršala Birjuzova 43, kao i subotom od 9 sati u SROC „Vračar“ u Sjeničkoj  1.

Treninzi se održavaju po programu Marine Maljković. Deca uče košarkaške veštine, ali i ostale elemente fizičke kulture, koji značajno utiču na njihov razvoj i socijalizaciju.

Planovi za čitavu Srbiju

“Ideja pokreta je da se ozbiljno krene u stvaranje baze. Da uspeh naše reprezentacije i osvojeno evropsko zlato ne budu samo bljesak, već da kontinuirano, na svim nivoima budemo u vrhu. Želimo da otvaramo škole košarke za devojčice u krajevima i mestima gde ih nema. Da svim zainteresovanim devojčicama omogućimo da se zaljube u košarku i da ostanu u njoj”, najavljuje svoje planove Maljkovićeva.

(danubeogradu.rs)