Naslovna » Turizam » Posetite Dvorski kompleks u sezoni 2016.
Dvorski kompleks

Posetite Dvorski kompleks u sezoni 2016.

Od 7. aprila do 31. oktobra posetite Dvorski kompleks uz pratnju profesionalnih turističkih vodiča.

Zainteresovani građani i gosti prestonice mogu da obiđu Dvorski park, Kraljevski dvor, Beli dvor i Dvorsku crkvu, kako bi se u prijatnoj dvočasovnoj šetnji upoznali sa istorijom, umetnošću i kulturom kojima naša zemlja može da se ponosi.

Dvorski kompleks na Dedinju u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograd (TOB) najavljuju početak turističke sezone 2016. i prvu zvaničnu ovogodišnju turu koja će tradicionalno biti organizovana za predstavnike medija u četvrtak, 7. aprila od 12.30.

TOB će da organizuje posete Dvorskom kompleksu svake subote i nedelje u dva redovna termina, od 11.00 i od 14.00, uz mogućnost organizacije grupnih poseta tokom radnih dana uz prethodnu najavu. Cena ulaznice uključuje i organizovan autobuski prevoz sa Trga Nikole Pašića. Broj ljudi u grupi je ograničen na 50.

Za sve informacije i rezervacije posetioci se mogu obratiti Turističkom informativnom centru u Knez Mihailovoj 5 (tel: 011/2635-622; e-mail: dvorski_kompleks@tob.co.rs).

Škole, studentske organizacije i penzionerska udruženja Dvorski kompleks na Dedinju mogu posetiti u okviru grupnih poseta svakog radnog dana u terminima od 8.00 do 16.00 uz obaveznu najavu na 011/3064-014 ili na: kancelarija@dvor.rs.

Jedna grupa može da bude sačinjena sa najmanje 15 i najviše 50 posetilaca.

Dvorski kompleks

»»» Kraljevski dvor na Dedinju građen je od 1924. do 1929. godine ličnim sredstvima i po nalogu kralja Aleksandra I. Projektanti su bili arh. Živojin Nikolić i akademik Nikolaj Krasnov sa Kraljevske akademije. To je velika i reprezentativna vila od belog kamena u srpsko-vizantijskom stilu. U njenom sastavu je i Dvorska kapela posvećena Sv. Apostolu Andreju Prvozvanom. Kraljevski dvor je bio dom kralja Aleksandra I i kralja Petra II.

»»» Zgrada Belog dvora, koji se nalazi u istom kompleksu sa Kraljevskim dvorom, zidana je po želji Kralja Aleksandra I kao rezidencija za njegove sinove Petra (budućeg kralja Petra II), Tomislava i Andreja. Kralj Aleksandar je očekivao da će njegovim sinovima biti potreban sopstveni prostor kada odrastu, ali ga je ubistvo otrglo od porodice, a sudbina njegovih sinova je krenula drugim tokom. Maloletni kralj Petar II je postao novi gospodar Kraljevskog dvora, a dovršenjem započete zgrade Belog dvora pozabavio se njegov rođak, knez-namesnik Pavle. Zgradu, koja je građena od 1934. do 1936. godine, projektovao je arhitekta Aleksandar Đorđević. Kada je Dvor završen u njega se uselio knez-namesnik sa svojom porodicom u očekivanju kraljevog punoletstva. U prizemlju ove klasicističke zgrade nalazi se veliki svečani hol i niz salona opremljenih u stilu Luja XV i Luja XVI sa venecijanskim lusterima. Tu je i dvorska biblioteka koja je imala oko 35.000 knjiga i svečana trpezarija nameštena u stilu čipendejla.

»»» Dvorska kapela Sv. Andreja Prvozvanog nalazi se u sklopu Dvora na južnoj strani. Porodična crkva, tremom sa stubovima povezana je sa zgradom. Hram je posvećen Sv. Andriji Prvozvanom – krsnoj slavi porodice Karađorđević. Uzor za gradnju je crkva manastira Sv. Andreja na Tresci u Makedoniji, koju je 1389. godine sagradio Andrija, sin kralja Vukašina. Crkva je projektovana i građena istovremeno kada i glavni objekat. Oslikavanje crkve je urađeno po kartonima i crtežima koje je pripremila ekipa umetnika iz Udruženja umetnika Beograda. Za oslikavanje životopisa u crkvi izabrani su slikari: Boris Obraskov, Nikola Majendorf, Vladimir Bičkovski, Rejtlinger i Evgenije Varun-Sekrat. Radovi u crkvi su trajali oko 36 meseci.

Ovo je samo mali uvod za sve zainteresovane građane, koje pozivamo da posete ovo izuzetno kulturno i istorijsko zdanje, koje je tokom prošle godine obišlo više desetina hiljada domaćih i stranih turista i posetilaca. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.