Naslovna » Izlasci » Festivali » ACTOPOLIS programi u maju u Beogradu
ACTOPOLIS, beogradsko izdanje
ACTOPOLIS, beogradsko izdanje

ACTOPOLIS programi u maju u Beogradu

„Formalno neformalna. Beogradska samoorganizovana kulturna produkcija”, naziv je 14 beogradskih programa razvijenih u okviru međunarodnog projekta ACTOPOLIS, koji će se na različitim lokacijama odvijati u maju.

ACTOPOLIS nosi podnaslov „Umetnost akcije“ i nastao je uz podršku Gete-Instituta i nemačke kulturne institucije Urbane Kunste Rur, sa ciljem da se razmišlja o urbanim pitanjima i testiraju predlozi i strategje za akciju. Gradovi koji su odabrani su Atina, Ankara/Mardin, Bukurešt, Oberhauzen, Sarajevo, Zagreb i Beograd.

U Beogradu će biti prikazani programi i događaji u kojima sa svojim radovima nastupaju: Aleksandar Nikolić, Aleksandra Sekulić/Ivica Đorđević, Anica Vučetić, Gradska Gerila, Irena Ristić, KURS, Mariela Cvetić, Marija Radoš/Miroslav Karić (Remont), Marijana Cvetković, Nebojša Milikić/Tadej Kurepa, Nikola Radić Lucati, Umetnički kolektiv U10, Urbani inkubator, Vahida Ramujkić/Noa Treister.

Umetnicima će se pridružiti i gosti iz drugih gradova učesnika u projektu ACTOPOLIS.

„Formalno neformalna. Beogradska samoorganizovana kulturna produkcija” bavi se tenzijama koje postoje u sferi jedinstvene samorganizovane kulturne produkcije u Beogradu, u kontekstu urbanističkih, društvenih i ekonomskih promena usled finansijske i socijalne krize. Projekat je zamišljen kao kritičko preispitivanje samooranizovanih kulturnih urbanih praksi.

Pored umetničkog istraživanja u različitim medijima poput istraživanja, izložbi, radionica, urbanih intervencija i umetničkih publikacija, u planu je niz javnih diskusija. Neke od formalno neformalnih umetničkih produkcija odvijaće se u javnom prostoru, neke u zatvorenim prostorima beogradske alternativne umetničke scene, a neke u prostoru „osvojenom” posebno za ovu priliku.

Kustoskinja projekta je Boba Mirjana Stojadinović.

Program

Petak, 6. maj, 20:00, Actopolis stan
DA:SEIN ‒ PERFORMATIVNO IZVOĐENJE GRADSKE GERILE

Od 10. do 15. maja, Actopolis stan
PREDSTAVLJANJE GRADSKE GERILE I URBANOG INKUBATORA

GRADSKA GERILA: 10 – 15. maj
Otvaranje izložbe: utorak, 10. maj, 19:00
SAVAMALA 3D MONSTER EXHIBITION, Savamala Walks, Gradska Gerila

Sreda, 11. maj, 19:00
SALON OTVORENE BIBLIOTEKE, Škola urbanih praksi, Gradska Gerila

Četvrtak, 12. maj, 19:00
GG DIJALOZI, Pozorište bez prostora, NK Studio, razgovor, Gradska Gerila

Subota, 14. maj (vreme će biti potvrđeno)
HERMES, performativno izvođenje, Puls, Gradska Gerila

Nedelja, 15. maj, 19:00
Javna prezentacija radionice i završni događaj u stanu RECORDING A DAYDREAM (flanerie + photowalk), Savamala Walks, Gradska Gerila

URBANI INKUBATOR: 10 – 15. maj 2016.

Otvaranje izložbe: utorak, 10. maj, 19:00
GALERIJA KM8, RETROSPECTIVE LOOPS / Sara Radonja i Ivan Šuletić, Urbani inkubator

10 – 15. maj
KAMENZIND BEOGRAD, video „Naš Beograd na vodi“, Urbani inkubator

Nedelja, 15. maj, 17‒19h
BICIKLISTIČKA KUHINJA BEOGRAD, radionica, Urbani inkubator

Sreda, 18. maj, 19:00, Actopolis stan
FORMALNO NEFORMALNA: Beogradska samoorganizovana kulturna produkcija OTVARANJE POSTAVKE U STANU Radovi U10, Nikola Radić Lucati, Mariela Cvetić, Irena Ristić, Marijana Cvetković, Marija Radoš/Miroslav Karić |1| Razgovor

Četvrtak, 19. maj, Plato ispred Filozofskog fakulteta
„Nedeljiva neotuđiva”; Vahide Ramujkić i Noe Treister ‒ Učitelj neznalica i njegovi komiteti. Okrugli sto: Odnos između institucionalne, akademske i aktivističke proizvodnje znanja, Normalizacija privatne svojine u svim sferama društvenih odnosa i ljudske egzistencije neprestano nas odvraća od zamišljanja bilo kojih drugih vrsta društvenih odnosa i oblika svojine.

Petak, 20. maj, 19:00, Actopolis stan |2|
Razgovor o fenomenu Druge scene (Marijana Cvetković)
DRUGA SCENA – SAMOORGANIZOVANA PLATFORMA BEOGRADSKE KULTURNE SCENE. Ovaj istraživački rad tragaće za odgovorom na pitanje zašto je druga scena izbrisana iz pamćenja kulturne javnosti. Autorka polazi od hipoteze da razloge treba tražiti u ideološkom preokretu do koga je početkom ovog veka došlo u Srbiji.

Utorak, 24. maj, 19:00, Actopolis stan |3|
Razgovor. Javna prezentacija i razgovor o broju ZIDNIH NOVINA za Actopolis. Zidne novine su likovno-informativno glasilo koje kroz tekstove i ilustracije promišlja različite društvene teme i kritički se odnosi prema procesima neoliberalnog kapitalizma.

Sreda, 25. maj, 19:00, Actopolis stan |4|
Razgovor. Predstavljanje projekta „KAMENDYNAMICS” Nebojše Milikića i Tadeja Kurepe. Kako vizualizovati i eventualno muralom predstaviti klasne odnose i dinamike na kapitalističkoj periferiji?

Četvrtak, 26. maj, 19:00, Actopolis stan |5|
Razgovor. Predstavljanje projekta REMONT – STUDIJA SLUČAJA. OPIS POZICIJE Marije Radoš i Miroslava Karić. Postoji potreba da se osvetle neodržive pozicije kulturnih modela kako bi se insistiralo na njihovom preoblikovanju i ponovnom organskom integrisanju u drušvene zajednice.

Petak, 27. maj, 19:00, Actopolis stan |6|
Razgovor. Predstavljanje projekta „GAUDEAMUS IGITUR: SAMOORGANIZOVANI UMETNIK U STANJU ODOMAĆENE AGORAFOBIJE” Mariele Cvetić. U formi umetničke knjige i javnog predavanja projekat preispituje ulogu institucija u vremenu samoorganizovanja u umetnosti.

Petak, 27. maj – subota, 28. maj, CUK – Centar Urbane Kulture Imago
LOW-FI VIDEO REMEMBERED, REVIVING THE ARCHIVE OF A MICROCINEMA (Aleksandra Sekulić/Ivica Đorđević). Re-vitalizacija jednog arhiva Low-Fi videa: izložba, filmske projekcije i performansi Istraživanje mogućnosti internetskog arhiva pokreta Low-Fi videa, uz poseban akcenat na specifičnom kontinuitetu tradicije „radikalnih amatera” u SFRJ.

Nedelja, 29. maj
Izvođenje rada „INICIJATIVE” Anice Vučetić, interno dešavanje. Jednodnevno okupljanje kolega, angažovanih na polju umetnosti i kulture, s namerom definisanja trenutnog stanja i funkcionisanja lokalne likovne scene, kao i pokušaja postavljanja mogućih smernica u budućem razvoju scene.

Subota, 28. maj, 19:00, Actopolis stan
MIKRO-REZIDENCIJE ACTOPOLISA: predstavljanje projekata u drugim gradovima Actopolisa i razgovor (na engleskom) Gosti iz Atine, Bukurešta, Istanbula, Sarajeva, Zagreba i Oberhauzena

Ponedeljak, 30. maj, 19:00, KC Grad
Delikatesni ponedeljak: MIKROREZIDENCIJE ACTOPOLISA. Gosti iz Atine, Bukurešta, Istanbula, Sarajeva, Zagreba i Oberhauzena

Napomena: Actopolis stan nalazi se na adresi Despota Stefana 36.

Više informacija o projektu dostupno je na linkovima u nastavku.
Program ACTOPOLIS BELGRADE
City Guerrilla / Gradska gerila Facebook stranica
ACTOPOLIS blog
ACTOPOLIS BELGRADE događaj

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.