Izdvajamo
Naslovna » Arhiva tagova: kultura

Arhiva tagova: kultura

Učimo holandski: Bespreekbaarheid

Bespreekbaarheid - tema za razmišljanje

Imaju Holanđani jednu reč koja obeležava specifičnost nacionalne kulture kada je u pitanju komunikacija sa drugima. Bespreekbaarheid znači – govoriti otvoreno o svemu.

Pročitaj više »

Borba za zdravlje, kako to čine drugi

Ishod borbe za zdravlje u velikoj meri zavisi od vas

Zdravlje je najvažniji uslov za lepši dan u Beogradu, a prisustvo virusnih oboljenja najintenzivnije je upravo sada – krajem februara i početkom marta. Mogu li nam u borbi protiv starih i novih pretnji pomoći iskustva drugih naroda?

Pročitaj više »

Učimo finski: Sisu, pokreni dodatnu snagu

Sisu - tako finski...

Sisu je jedan od onih teško prevodivih pojmova, koji postoje u svakom jeziku. U Finskoj kulturi reč sisu znači – izdržati, opstati, boriti se, imati energije i snage, preživeti…

Pročitaj više »

Mikser: Vikend izraelske kulture, od 10. do 12. februara

Ples, muzika, film, primenjena umetnost, arhitektura, kulinarstvo...Ples, muzika, film, primenjena umetnost, arhitektura, kulinarstvo...

Festival “From Israel with Love” predstavlja od petka 10. do nedelje 12. februara u prostoru Mikser House neka od najznačajnijih imena izraelske kulturne scene, i druge zanimljivosti koje Beogradu stižu iz Izraela, s ljubavlju.

Pročitaj više »

„Radost Evrope“ od 2. do 5. oktobra

"Radost Evrope", završni koncert u Sava centru 2015. godine. Foto: Facebook / Dečji kulturni centar Beograd

Jedna od najlepših beogradskih manifestacija – Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope“ okupiće u prvoj nedelji oktobra mališane iz 18 evropskih zemalja pod sloganom „Tesla – Čista energija“.

Pročitaj više »

ACTOPOLIS programi u maju u Beogradu

ACTOPOLIS, beogradsko izdanje

„Formalno neformalna. Beogradska samoorganizovana kulturna produkcija”, naziv je 14 beogradskih programa razvijenih u okviru međunarodnog projekta ACTOPOLIS, koji će se na različitim lokacijama odvijati u maju.

Pročitaj više »

Trendovi u kulturi u 2016. godini

Pupin - Istorijski muzej Srbije

Posmatraćemo ih zajedno u mesecima koji dolaze – globalni trendovi u kulturi stići će sigurno u Beograd. Neki su već tu, a neki će možda malo kasniti.

Pročitaj više »

U Beču: Pozorišne predstave iz Srbije

Volkstheater Nacht u Beču (Fotografija: Christoph Sebastian)

Dve pozorišne predstave trupa iz Srbije biće igrane sredinom novembra u Beču uz predstavljanje jedne projektne prezentacije.

Pročitaj više »

Dokumentarac o hip-hop kulturi: Stani na put

Dokumentarac o hip-hop kulturi „Stani na put“ biće u Beogradu premijerno prikazan u četvrtak, 5. novembra (20.00) u Kinoteci u Kosovskoj ulici.

Pročitaj više »

Tramvaj „Linija kulture“ na gradskim ulicama

Tramvaj "Linija kulture"

Pokrenut je projekat „Linija kulture“ na okretnici tramvaja na Tašmajdanu.

Pročitaj više »

Internet: Vrhunski kvalitet, a za dž

Kvalitet za dž - Klod Mone

Izreka da kvalitet ima cenu, u doba vladavine modernih komunikacija, svedoci smo, u nekim oblastima prestaje da važi.

Pročitaj više »

Beograd i njegova braća

Beograd - grb

Naš Beograd ima gradove blizance ili pobratime. Bratimljenje gradova (twinning) u svetu nije samo trend već se tako uspostavljaju veze među ljudima, rešavaju problemi i ostvaruju prijateljske veze.

Pročitaj više »

Srpski PEN centar: Marginalizacija kulture

Muzej savremene umetnosti

Srpski PEN centar upozorava javnost na sistematsku marginalizaciju kulture u našem društvu.

Pročitaj više »

IX Palilulska olimpijada kulture

POK 2013

Deveta Palilulska olimpijada kulture (POK), posvećena stvaralaštvu mladih, svečano će biti otvorena u ponedeljak, 13. maja u 20.00, na Sceni „Stamenković“ u Ustanovi kulture „Palilula“ (Mitropolita Petra 8).

Pročitaj više »

Marsej i Košice – Evropske prestonice kulture za 2013.

Marsej (foto: Wikimedia)

Francuski grad Marsej 12. januara je i zvanično preuzeo titulu Evropske prestonice kulture u 2013. godini, dok će se ceremonija u drugoj ovogodišnjoj prestonici, slovačkim Košicama, održati 19. i 20. januara.

Pročitaj više »

Besplatni programi tokom zimskog raspusta 2013.

Ada Ciganlija - klizalište

Tokom zimskog raspusta 2013. za sve učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije prestonice biće na raspolaganju besplatni programi, koje će realizovati pedesetak organizacija, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda. Oko 150 programa, koji su tradicionalno podeljeni na dve celine, biće realizovani od 3. do 15. januara 2013. godine. Sportsko-rekreativne aktivnosti i programi od interesa za mlade …

Pročitaj više »