Naslovna » Izlasci » Pozorište » Atelje 212: „Mrešćenje šarana“, premijera
"Mrešćenje šarana", plakat za predstavu, detalj
"Mrešćenje šarana", plakat za predstavu, detalj

Atelje 212: „Mrešćenje šarana“, premijera

Čuveni komad Aleksandra Popovića „Mrešćenje šarana“ na repertoaru Ateljea 212 je od utorka, 17. maja. Premijera je zakazana za 20 časova.

Režiju potpisuje talentovani Milan Nešković, koji je za predstavu „Bela kafa“, takođe po drami Aleksandra Popovića i u izvođenju Narodnog pozorišta, 2015. godine dobio nagradu „Ljubomir Muci Draškić“.

Dramaturgija: Jelena Mijović
Scenografija: Vesna Popović
Kostim: Marina Medenica
Asistentkinja kostimografa: Biljana Grgur
Kompozitor: Vladimir Pejković
Organizacija: Jelena Tvrtković
Asistentkinja organizatora: Jovana Pavić

Igraju:
Profesor: SVETOZAR CVETKOVIĆ
Mica: HRISTINA POPOVIĆ
Laza: VIKTOR SAVIĆ
Kum Sveta: NEMANjA OLIVERIĆ
Kumić Mita: IVAN JEVTOVIĆ
Bosa: DUBRAVKA MIJATOVIĆ
Vasa: NENAD JEZDIĆ
Gospava: DRAGANA ĐUKIĆ

Aleksandar Popović (1929-1996) jedan je od najoriginalnijih i najsmelijih autora srpske dramske književnosti i najveći modernista i revolucionar srpske posleratne drame. Njegovo delo postavlja se na sceni Ateljea 212, na kojoj je 1964. godine, izvođenjem farse “Ljubinko i Desanka” u režiji Radeta Markovića, započeo pozorišni rad.

„Ko pročita moje drame, mnogo će mu jasnije biti ko smo mi u stvari“, rekao je o svom radu Aleksandar Popović.

Publika ima priliku da u predstavi čiji život počinje proceni kako umetnički ansambl Ateljea 212 tumači Popovićevo delo, i našu stvarnost.

Evo i najave iz samog teatra:

„Mrešćenje šarana“ Čuveni komad Aleksandra Popovića „Mrešćenje šarana“ na repertoaru Ateljea 212 je od utorka, 17. maja. Premijera je zakazana za 20 časova. je komad o prelomnim istorijskim trenucima, političkim previranjima i velikim društvenim promenama koje se paralelno događaju u jednoj kući, unutar mešovite porodice malih građana i seljaka, koji se, međusobno, bore za vlast i prevlast. Komično i apsurdno je koliko u toj borbi provejavaju i duševnost i ranjivost i smešna ljudska moralna posrnuća.

Kao i sam pisac, i ova predstava pokušava da mane svog naroda, one najgore osobine na neki način objasni i da, objašnjavajući, traži neki bolji put. „Mrešćenje šarana“ se događa u turbulentnim vremenima i represivnom sistemu koji bude zver u ljudima. Čovek ima svoje animalno biće i ne treba se mnogo igrati sa njim. Ko pusti zver iz čoveka, taj je veliki zločinac. Ne bi nas mnogo trebalo izazivati da počnemo da jedemo rukom, da otimamo, da udaramo – da dignemo ruke od salvete, od tanjira, od kašike. Ne treba ruže gajiti u podrumu i zalivati ih vrućom vodom da bismo videli koliko su one otporne. Zna se šta s ružama treba raditi. Hoće vrlo brzo ruža da podivlja. Hoće čovek da podivlja.

„Mrešćenje šarana“ igra se na Sceni „Mira Trailović“. Prvo naredno izvođenje, posle premijere, je u petak 20. maja, u 20 časova.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.