Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Crkva Svetog Marka

Crkva Svetog Marka

Crkva Svetog Marka na Tašmajdanu prenosi u centar Beograda izgled i duh kosovskometohijske Gračanice i lepotu sakralnog srednjovekovnog graditeljstva.

Arhitekte Petar i Branko Krstić oslonili su se na srpsko-vizantijsko nasleđe i uz kombinaciju dve boje na fasadi postigli da hram istovremeno bude monumentalan i autentičan.

Projekat za Crkvu Svetog apostola i evangeliste Marka napravljen je 1930. godine. Radovi su otpočeli, ali ih je Drugi svetski rat prekinuo.

Nova Markova crkva, kako se uobičajeno nazivala, podignuta je nedaleko od već postojeće Crkve Svetog Marka, koja je bila nedovoljna za potrebe rastućeg Beograda. Stara crkva, sazidana u prvoj polovini XIX veka, u aprilu 1941. godine u nemačkom bombardovanju je pogođena, zapaljena i potpuno uništena.

Crkva Svetog Marka građevinski je završena i otvorena za bogosluženja krajem 1948. godine. Hram prostrane unutrašnjosti, sa pet kupola, visokim zvonikom, horskom galerijom, drugi je po veličini u Beogradu i može da primi više od 2.000 vernika.

Ikona Svetog apostola i evangeliste Marka u mozaiku, iznad ulaznih vrata, delo je slikara Veljka Stanojevića iz 1961. godine.

Posle ikonostasa – živopis

Planirani radovi na enterijeru, uključujući živopis, ni do danas nisu u potpunosti izvedeni. U crkvi je 1969. godine postavljen veliki bakarni polijelej, koji je po projektu arhitekte dr Dragomira Tadića izradio akademski vajar Dragutin Petrović.

Mermerni ikonostas po projektu arhitekte Zorana Petrovića, sa ikonama u mozaiku akademskog slikara Đure Radulovića, u potpunosti je završen 1998. godine.

U Crkvi Svetog Marka nalazi se mermerna grobnica cara Stefana Dušana, u koju su preneti njegovi posmrtni ostaci iz manastira Svetih Arhanđela kod Prizrena. Sa suprotne stane je grobnica srpskog patrijarha Germana, koji je preminuo 1991. godine.

Iz stare srušene Markove crkve u kriptu su preneti grobovi kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage koji su ubijeni u Majskom prevratu 1903. godine, grobovi još nekoliko članova porodice Obrenović i više crkvenih velikodostojnika, kao i ktitora starog hrama, Lazara Panče, trgovca. (danubeogradu.rs)