Naslovna » BG svaštara » Budući Beograd » Proširenje Makenzijeve ulice sledeće godine
Proširenje Makenzijeve ulice

Proširenje Makenzijeve ulice sledeće godine

Sledeće godine počeće radovi na proširenju Makenzijeve ulice na potezu Slavija – Žička do Ulice Grčića Milenka.

Makenzijeva će imati četiri trake do 2020. godine, a ukupna vrednost investicije procenjuje se na oko 3,7 miliona evra, rekao je za „Blic“ gradski menadžer Goran Vesić.

Radovi će biti podeljeni u četiri faze, u drugoj će na udaru biti uglavnom objekti u kojima se nalaze zanatlije, dva kvarta na potezu od Ulice Borislava Pekića do Sokolske, između Slavije i Gradića Pejtona, a više kuća biće iseljeno tokom poslednje faze, u Žičkoj ulici od Bregalničke do Jovana Rajića.

– Ove godine je planirana izrada projekta za prvu deonicu od Slavije do Katanićeve dugu 355 metara. Planirano je proširenje kolovoza na 12 metara, što je dovoljno za četiri trake i trotoare sa obe strane – rekao je Vesić.

Plan za proširenje ove saobraćajnice datira još od 2004, da bi godinu dana kasnije počela eksproprijacija objekta. Međutim, ostalo je još nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, pa su podneti zahtevi za eksproprijaciju na parcelama na kojima se nalazi 85 objekata.

Vlasnici lokala uz Makenzijevu imaju različita mišljenja povodom rekonstrukcije ulice, a ideja o proširenju stara je više od 100 godina.

Vračarci prepričavaju anegdotu da je još 1911. godine izvesni Jurišić iz Beogradske opštine je dolazio u Društvo za ulepšavanje Vračara sa idejom da se ulica poploča, a predsednik Društva mu je rekao, „sačekajte prvo da se proširi ulica pa ćemo onda da stavimo ploče“.

Vrednost prve faze radova je oko 600.000 evra i ta deonica je najjeftinija. Druga će biti od Katanićeve do Maksima Gorkog, treća do Bojanske, a četvrta do Grčića Milenka. Osim proširenja kolovoza biće rekonstruisane vodovodne i kanalizacione cevi, električne i telekomunikacione instalacije, osvetljenje i trolejbuska mreža. (Beoinfo)