Naslovna » BG servis » Trg Slavija: Uskoro počinje rekonstrukcija
Trg Slavija

Trg Slavija: Uskoro počinje rekonstrukcija

Na Trgu Slavija uskoro počinje rekonstrukcija, a selidba spomenika i posthumnih ostataka Dimitrija Tucovića sledeći je korak.

Obnova najpoznatijeg beogradskog trga nezvanično je počela izmeštanjem parkinga prošle nedelje.

Za nekoliko dana posmrtni ostaci Tucovića biće preneti u Aleju velikana, a spomenik koji se sada nalazi na Slaviji biće tokom rekonstrukcije restauriran.

Predviđeno je da se po završetku radova spomenik postavi u parku na platou ispred zgrade Narodne banke Srbije, između Nemanjine, Kralja Milutina i Kralja Milana. Zauzimaće centralno mesto i građani će moći da priđu spomeniku kako bi pokazali poštovanje prema liku i delu ovog velikana.

Gradski čelnici kažu da će uređenje Trga Slavija i Bulevara oslobođenja biti od velikog značaja za poboljšanje saobraćajne infrastrukture i da na ovoj deonici više neće dolaziti do zagušenja. Slavija će postati jedan od najlepših beogradskih trgova, a pored nove saobraćajne infrastrukture ovaj deo grada dobiće i nove zelene površine.

Na tenderu za izbor izvođača radova na Trgu Slavija i Bulevaru oslobođenja učestvovali su domaća firma „MBA – Ratko Mitrović niskogradnja“ i konzorcijum koji predvodi italijanska firma „Italijana kostrucioni“, a u okviru kojeg su i domaći „Milenijum tim“ i AD „Novi Pazar put“. Komisija će u narednom periodu, na osnovu priloženog materijana, doneti odluku o pobedniku tendera.

Izmene u javnom prevozu

Dok bude trajala rekonstrukcija, za saobraćaj će biti otvoreni pravci Kralja Milana – Makenzijeva i Nemanjina – Bulevar oslobođenja.

Javni gradski prevoz će raditi smanjenim kapacitetom. Očekivane izmene su obustava tramvajskog saobraćaja, koji će zameniti autobusi, dok će trolejbuski podsistem funkcionisati sve vreme.

Autobusi na redovnim i privremenim linijama će koristiti alternativne pravce kroz ulice Kneginje Zorke, Makenzijevu, Njegoševu i Beogradsku.

Šesta sahrana Dimitrija Tucovića

Kada posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića budu preneti u Aleju velikana, zanimljivo je da će to biti njegova šesta sahrana!

Prvi put je sahranjen posle pogibije 20. novembra 1914. u Kolubarskoj bici u blizini sela Ćelije. Potom su njegovi ostaci preneti na groblje u selu Šušnjar, pa na vojničko groblje u Lazarevcu, a onda 1939. godine i u kriptu Hrama Svetog Dimitrija.

Peti put je sahranjen 1949. godine na Slaviji, a 2016. godine, imaće, eto i šestu sahranu. Iako postoji inicijativa da bude sahranjen kod njegove rodne kuće u Gostilju, odlučeno je da je Aleja velikana, ipak, najpravednije rešenje.

2 komentari

  1. video sam planove sta nameravaju da rade, i nisam zadovoljan, nece puno da rastereti, obicna sminka samo ce da malo pomere pesake, tramvaji i automobili opet ce biti u koliziji. Jedino sto ce biti fontana na sredini, ali da li vredi ovaj haos u najvai zbog jedne fontane?

  2. Konacno neko to da uradi nadam se da ce rasteretiti saobracaj i da rekonstrukcija nece biti samo sminka.