Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Narodni heroj Ljiljan Vidić
Narodni heroj Ljiljan Vidić

U bioskopima: Narodni heroj Ljiljan Vidić

Parodija na partizanske filmove „Narodni heroj Ljiljan Vidić“ od 2. juna prikazivaće se u srpskim bioskopima.

Hrvatska komedija godine „Narodni heroj Ljiljan Vidić“ reditelja Ivana Gorana Viteza, već neko vreme živi festivalski život, a od ovog četvrtka, stiže i na redovne bioskopske repertoare.

Drugi svetski rat je u toku, narodnooslobodilački pokret je pred raspadom. Mladi pesnik Ljiljan Vidić priključuje se partizanima i dobija zadatak da napiše pesmu kojom će partizanski bend pokušati da pobedi na nacionalnom takmičenju talenata.

Prva nagrada je nastup na svečanoj večeri, pred samim Hitlerom, gde imaju priliku da ga likvidiraju i privedu Drugi svetski rat kraju. Na svom putovanju Ljiljan se takođe susreće i sa Josipom Brozom Titom, Antom Pavelićem i Adolfom Hitlerom i upravo ti će trenuci od Vidića napraviti pesnika i heroja o čijem će liku i delu današnje generacije govoriti sa zanosom i poštovanjem.

Iako je priča smeštena pred kraj Narodnooslobodilačkog rata, film govori o sadašnjem Balkanu.

– Narodi sa ovih prostora imaju tipično podsvesno podređen kompleks i ne treba im puno da se uvere da im neko želi zlo. Čim nastupi naznaka neke šire krize, evo nas opet sa starim pričama o neizmirenim dugovima i samorazumljivim istinama. Ideja filma „Narodni heroj Ljiljan Vidić“ je bila da se spoje ta dva perioda i tako naglasi da iako se okruženje naizgled promenilo, priče su i dalje ostale iste i nikako da ih se rešimo – izjavio je reditelj Vitez za Filmski centar Srbije.

U redovima partizana bore se glumci Kristijan Jaić, Stjepan Perić, Stojan Matavulj, Tena Jeić-Gajski, Ljubiša Savanović i Ivan Đuričić. Ulogu Josipa Broza Tita igra Dragan Despot, dok sile Osovine predstavljaju Dražen Čuček kao Ante Pavelić i Dražen Kühn kao Adolf Hitler. (danubeogradu.rs)

Originalni naslov: Narodni heroj Ljiljan Vidić. Država i godina proizvodnje: Hrvatska, 2015. Žanr: komedija. Uloge: Kristijan Jaić, Dražen Kühn, Živko Anočić, Stojan Matavulj, Stjepan Perić, Tena Jeić-Gajski, Ljubiša Savanović, Ivan Đuričić, Dragan Despot, Dražen Čuček. Reditelj: Ivan-Goran Vitez.