Naslovna » Avio karte » Air Serbia obavila prvi direktni let Beograd – Njujork
Air Serbia obavila prvi direktni let Beograd - Njujork
Foto: Adam Hunger / AP Images for Air Serbia

Air Serbia obavila prvi direktni let Beograd – Njujork

Danas, 23. juna, avio kompanija Air Serbia obavila je prvi direktni let Beograd – Njujork avionom Airbus A330.

Transatlantski let između Beograda i Njujorka obavljaće se pet puta nedeljno.

Dugo očekivani prvi let – JU500 – srdačno je dočekan u Njujorku, čime je ponovo uspostavljena direktna veza između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Avion Airbus A330, u bojama avio-kompanije i sa belim dvoglavim orlom na repu, dočekan je na Međunarodnom aerodromu Džon F. Kenedi (JFK) u Njujorku tradicionalnim pozdravom „vodenim lukom“ iz vatrogasnih topova posle leta koji je trajao oko devet časova i trideset minuta.

Air Serbia očekuje dobru prodaju karata

Rukovodstvo Air Serbia ponudiće više od 133.000 sedišta godišnje, a i očekuje veliku tražnju za letovima na ovoj liniji. Red letenje je osmišljen tako da putnicima na dugim linijama pruži pogodne veze za putovanja preko Beograda do gradova širom Evrope.

S druge strane, u saradnji sa avio-kompanijom American Airlines i ostalim članicama grupacije Etihad Airways Partners, širi se domet svoje mreže iz Njujorka do, na primer, Čikaga, koji predstavlja važan centar za stanovništvo srpskog porekla u SAD.

Air Serbia obavila prvi direktni let Beograd - Njujork
Foto: Ed Rieker / AP Images for Air Serbia

Letove će obavljati savremena letelica Airbus A330-200 u konfiguraciji sa 254 sedišta, uz menije inspirisane srpskom kuhinjom, sedišta čiji se nasloni mogu u potpunosti oboriti i sisteme za zabavu na letu na svakom sedištu sa najnovijim filmovima, muzikom i TV emisijama na engleskom i srpskom jeziku.

Da li ste znali:
»»» Do 1992. godine avioni JAT-a su za Njujork leteli svakodnevno, a veoma dobro su funkcionisali i letovi za druge američke gradove.
»»» Poslednji direktan let Beograd-Njujork Jat Airways je obavio 19. maja 1992. godine.
»»» Prvi direktan let Beograd-Njujork u 21. veku bio je planiran za 14. septembar 2003, ali je odložen (problemi sa dokumentacijom).
»»» Prvi direktan let Beograd-Njujork u 21. veku obavljen je 18. septembra 2003. Naime, Uzbekistan Airways je imao kod-šer ugovor sa Jat Airways-om pa su avioni leteli na relaciji Taškent-Beograd-Njujork (sa JU-kodom i srpskim stjuardesama). Među prvim putnicima bili su Momo Kapor, Vlade Divac, Marko Jarić i druge poznate ličnosti.
»»» Prvi direktan let Beograd-Njujork domaće kompanije Air Serbia obavljen je 23. juna 2016. godine i trajao je 9 sati i 30 minuta.

Red letenja na relaciji Beograd – Njujork – Beograd

Letovi iz Beograda su ponedeljkom, utorkom, četvrtkom u 7.30, kao i petkom i subotom u 12.55.

Letovi iz Njujorka su ponedeljkom, utorkom i četvrtkom u 14.40, kao i petkom i subotom u 19.30.

Navedena su lokalna vremena. (danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. Postovani,

    Hteo bih da preobjavim u knjizi seriju tekstova koje sam objavio nakon sto sam ranih 70-tih bio kao novinar na promotivnom letu JAT-a na novoj liniji BGD-NJUJORK.

    Da bih dosao do podatka o terminu biblioteci je neophodna godina i mesec promo leta, te vas ljubazno molim za pomoc!

    Slobodan Petrovic, penzionisani novinar Nove Makedonije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.