Naslovna » Izlasci » Festivali » Dev9t: Portal u novu realnost

Dev9t: Portal u novu realnost

Od 10. do 18. juna stiže nova doza umetnosti – manifestacija Dev9t – portal u novu realnost.

Prošlog leta u staroj Ciglani umetnost je oslobođena svih okova. Desio se prvi Dev9t, događaj koji je okupio one koji vole umetnost, ali i one koji su je tada zavoleli, one koji su bili sumnjičavi i one koji su oduvek stvarali… Okupio je i one koji od tog momenta neprestano stvaraju.

Ideja vodilja da je umetnost svuda oko nas i da su za umetnost sposobni svi, nastavila je da živi, pa je tako deo stvaralaštva materijalizovan i ove zime u DKSG-u.

Stiglo je proleće, sneg se istopio i vreme je za leto i sledeći korak. Vreme je da otvorimo nova vrata i dozvolimo novim idejama da okupiraju Ciglanu.

Program i ostale informacije potražite na sajtu manifestacije.

Die Antwoord, BSO i Juan Atkins

Pored koncerta kontroverznog sastava Die Antwoord koji smo ranije najavili, Dev9t će u utorak, 14. juna, biti domaćin Beogradskom simfonijskom orkestru i kumu techno muzike, DJ-u i producentu Juanu Atkinsu, koji će nastupiti zajedno u staroj Ciglani Beograda.

Ovim nesvakidašnjim muzičkim spojem dirigovaće Emin Džijan, čovek koji je već spajao zvuke elektronske muzike i simfonijskog orkestra.

Techno mag, DJ i producent iz Detroita, Juan Atkins, uz Derricka Maya i Kevina Saundersona član je poznate Belleville trojke, ekipe koja je direktno zadužena za nastanak Detroit techna, dok sam Atkins verovatno kumuje pojmu techno i zaslužan je što danas imamo ovu vrstu muzike sa svim njegovim podžanrovima.

Sa više od 20 izdanja tokom 30 godina karijere i nebrojeno mnogo nastupa u svim krajevima sveta, Juan Atkins danas predstavlja pojam istinskog DJ-a za sve one koji vole i cene elektronsku muziku.

Dev9t: Juan Atkins
Dev9t: Juan Atkins

„Želim da moja muzika zvuči kao da kompjuteri međusobno razgovaraju. Ne želim da ona zvuči kao ‘prava’ grupa. Želim da zvuči kao da je stvorio tehničar. To je ono što ja jesam: tehničar sa ljudskim osećanjima“, rekao je Atkins, ujedno i jedan od prvih muzičara digitalne ere koji je javno progovorio o novoj sinergiji čoveka i mašine u kreativnom procesu.

Sa druge strane, sinergiju elektronske i klasične muzike koju će izvoditi fenomenalni Beogradski simfonijski orkestar, a koja nam stiže 14. juna na Dev9t, istraživao je makedonski dirigent Emin Džijan.

Cela priča je krenula od njegovog dugogodišnjeg prijatelja i producenta iz Skoplja, Ognjena Uzunuvskog koji ga je nagovorio da urade projekat u kojem bi se spojili elektronska muzika i zvuk simfonijskog orkestra. Prvi takav projekat realizovali su sa Derrickom Mayom u prelepoj atmosferi antičkog teatra u Ohridu. Posle ovog nastupa usledili su nastupi u Evropi, Americi i Australiji. Pored saradnje sa Derrickom, Džijan je imao priliku da diriguje i program Jeff Millsa u Melburnu ove godine.

„Projekat sa Juanom na Dev9t, biće svetska premijera muzike koja do sada nije izvođena. Na osnovu njegove muzike, ja razrađujem nove aranžmane i orkestracije koje donose potpuno novi zvuk i novu formu muzičkog dela. U celom procesu dodajem i svoje ideje i motive, koji su razrađeni kroz različite ritmičko melodijske aspekte. Pored toga komponujem još dve potpuno nove kompozicije specijalno za ovaj nastup. Smatram da će publika uživati u raznovrsnosti zvuka simfonijskog orkestra i različite dinamičke kontraste. Kada se na ovo doda i ezoterični prostor stare Ciglane, mislim da ćemo imati veče za pamćenje“, rekao je Emin Džijan povodom nastupa na Dev9t.

Cena ulaznice je 800 RSD, a na dan koncerta 1000 RSD. (danubeogradu.rs)