Naslovna » Izlasci » Festivali » Dok’n’Ritam u DKSG od 23. do 26. juna
Dok'n'Ritam 2016

Dok’n’Ritam u DKSG od 23. do 26. juna

Prvi Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam (D’N’R) biće održan od 23. do 26. juna u Domu kulture „Studentski grad“.

Pod sloganom „Dokumenti našeg ritma“ na festivalu će biti prikazana dokumentarna ostvarenja koja se bave različitim muzičkim žanrovima i autorima.

U takmičarskom delu biće prikazani filmovi iz regiona, a u revijalnom delu moći će da se pogledaju aktuelni filmovi inostrane produkcije. Publika će imati priliku da vidi 16 dokumentaraca o ex-Yu rok sceni, sevdalinkama, Dženis Džoplin, Džimiju Hendriksu, hip-hopu (produkcije MTV i Vice) i drugim temama.

U pratećem programu festivala nazvanom „Notabuk“ biće predstavljene knjige koje se bave muzikom i muzičarima („Jugoton gori!“ Marka Pogačara, „Kako smo propevali: Jugoslavija i njena muzika“ Ivana Ivačkovića, „Roll Intro Tape“ Lazara Divjaka, „Rundek“, Između – Knjiga o pesmama“ Anta Perkovića i biografije Džimija Hendriksa i Ejmi Vajnhaus).

Na festivalu i koncerti

Festival će otvoriti film „B movie: Lust and sound in West Berlin“ kultni dokumentarac o berlinskoj sceni 80-tih, a uoči svečanog otvaranja festivala sa Srđanom Gojkovićem Giletom biće održan razgovor o rokenrolu.

Posebno zanimljiv program festivala biće „Work in progress“ koji predstavlja muzičke dokumentarce koji su trenutno u nastanku („Nebeska tema“ Mladena Matičevića o Vladi Divljanu i „Iza horizonta“ Ivana Grlića i Sande Ristovski o Lazi Ristovskom, klavijaturisti sastava Smak i Bijelo dugme). Publika će imati priliku da pogleda prve snimke ovih dokumentarnih ostvarenja ‘u nastanku’.

Na otvaranju festivala nastupiće bend Maljčiki (Novi talas Tribute bend) koji će svirati poznate filmske teme, a festival će zatvoriti kultni beogradski sastav s kraja osamdesetih godina S.T.R.A.H. (Svako To Razume Ako Hoće).

Žiri prvog Dok’n’Ritam festivala čine Mladen Matičević, reditelj, Vladan Petković, filmski kritičar i novinar i Neno Belan, muzičar.
Nakon projekcija publika će imati priliku da glasa za filmove (poslednjeg dana festivala biće dodeljene nagrade žirija i publike), a nakon projekcija filmova iz Regionalnog takmičarskog programa biće održani razgovori sa autorima. Autor nagradne Dok’n’Ritam skulpture je vajar Vitold Košir.

Dok’n’Ritam – prvi u Srbiji

Dok’n’Ritam festival je prvi ove vrste u Srbiji, a nastao je sa idejom da se novi filmski žanr promoviše i afirmiše na našim prostorima, kao i da se podstakne stvaralaštvo autora iz regiona u ovom žanru.

Cilj festivala je da se mladi upoznaju sa kultnim muzičkim pravcima, bendovima i izvođačima ali i sa ovim aktuelnim filmskim žanrom koji je u poslednjih pet godina osvojio tri Oskara (Searching for Sugar Man, 20 Feet from Stardom, Amy).

Kulturna istorija i uticaj muzike neraskidivo su povezani jer je muzika obeležila mnoge segmente života na našim prostorima.
Dođite u DKSG da uživate i istražujete „dokumente našeg ritma“! (danubeogradu.rs)

Dok'n'Ritam 2016 - B Movie
Dok’n’Ritam 2016: B Movie

Dok’n’Ritam 2016 – program

Ponedeljak, 20. jun
21.00… D’N’R intro: Rock The Trumpet / Guča
Dokumentarni film o muzičkom festivalu u Guči, jednom od najdivljijih događaja te vrste u svetu. U filmu se pojavljuju Lazar Ristovski, Miroslav Ilić, Boban Marković, Dejan Petrović, Vladimir Đurić Đura i mnogi drugi.

Četvrtak, 23. jun
17.00… Maske
Režija: Brankica Drašković, Srbija, 2016, 80’
Film predstavlja umetničke maske Slobodana Tišme, pesnika, dobitnika NIN-ove nagrade, i osnivača čuvenih novotalasnih grupa „Luna“ i „La Strada“. Namerni i slučajni susreti sa prijateljima i prolaznicima u obilasku ličnih mitskih mesta Novog Sada, prepliću se sa arhivskim prizorima njegove umetničke prakse.

17.00… Kako smo propevali: Jugoslavija i njena muzika
Predstavljanje knjige

17.00… Porodični posao
Režija: Angeliki Aristomenopulu Grčka, 2015, 82’
Inspirativan film o snazi porodice povezane muzikom i predstavljene kroz život jednog od najuticajnijih muzičkih klanova sa Krita.

18.30… Dok’n’Ritam: Roll Intro Tape
O knjizi govori autor Lazar Divjak…

19.00… Limonovo drvo
Režija: Branko Radaković, Srbija, 2016, 70’
Film o prvom bendu Milana Mladenovića, frontmena „Ekatarine Velike“ – „Limunovo drvo“. Film u velikoj meri objašnjava umetničku ličnost Milana Mladenovića, inspiraciju, hrabrost, i što je najvažnije, korene autorstva umetnika.

20.30… Pouke o mudrosti i (u) rokenrolu
Razgovor sa Srđanom Gojkovićem Giletom vodi Sandra Rančić….

21.00… Svečano otvaranje festivala Dok’n’Ritam, predstavljanje žirija i najava programa
B Movie: Požuda i zvuk u Zapadnom Berlinu
Režija: Jerg Hope, Klaus Mek, Heiko Lange,
Nemačka, 2015, 92’
Dokumentarac o muzici, umetnosti i haosu Zapadnog Berlina tokom osamdesetih. Kroz čudesan svet berlinske umetničke scene vode nas reditelji filma koji su i sami bili njeni protagonisti.

Petak, 24. jun
19.00… Umetnost ogledanja / Mizar – zvezda nade / Rock’n’War
Tri krata muzičko-dokumentarna filma.

22.00… Sevdalinka: Alhemija duše
svetska premijera
Režija: SaliSaliji Salini, Turska, BIH, Srbija 2016, 90’
Ovo je drugi dugometražni dokumentarni film iz trilogije o balkanskoj muzici. Film na specifičan način govori o sevdahu, sevdalinki, Bosancima, Srbima, Jugoslaviji. Autor u istraživanje uključuje sve one koji se prepoznaju u sevdalinci kao izrazu – zato u filmu imamo i Sarajevo i Beograd – i Nedžada Salkovića, Miroslava Ilića, Hanku Paldum, Merimu Njegomir, Ramba Amadeusa, Dr. Neleta Karajlića, Božu Vreću…

Subota, 25. jun
15.00… Stani na put
Režija: Nemanja Đerić, 120ʹ
U dokumentarcu „Stani na put“ predstavljeni su pioniri i nosioci rep scene Balkana dok se vraćaju u prošlost i prisećaju dragocenih trenutaka. Film je snimljen u produkciji Red Bull Media House i MTV Adria.

17.00… Jugoton gori
Marko Pogačar napisao je knjigu o nekim njemu zanimljivim pesmama sa albuma koje je objavio Jugoton. Razgovor vodi Bojan Marković.

17.30… Moja kći Ejmi
Ejmi Vajnhaus iz ugla njenog oca Miča Vajnhausa. O knjizi govore Jadranka Janković Nešić, poznata rok novinarka i promoterka inostrane rok scene, i Mićun Ristić.

18.00… Zonda: Folklore Argentino
Režija: Karlos Saura, Argentina, Francuska, Španija, 2015, 85’
Ponovo istražujući duboku magiju popularne muzike, Karlos Saura ponire u argentinski folklor, nudeći fascinantan pogled na prošlost, sadašnjost i budućnost žanra.

20.00… Poslednjih 100
srpska premijera
Režija: Morana Komljenović, Hrvatska, 2015, 37’
Film prati zbivanja tokom poslednjih sto dana aktivnosti jednog od najstarijih rok klubova na ovim prostorima – kultnog riječkog kluba „Palah“, koji je osnovan 1969. Taj klub bio je oaza slobodnog mišljenja i okupljanja najrazličitijih umetnika. U njemu su nastupali i Arsen Dedić i Džoni Štulić. Klub je zatvorio vrata 2013. godine nakon 45 godina delovanja. Film prati emotivne procese kroz koje prolaze zaposleni u klubu odbrojavajući sate do kraja – ili novog početka.

21.00… Dženis: Mala tužna devojka
Režija: Ejmi Berg, SAD, 2015, 103’
U ovom dokumentarcu rediteljka preobraća Dženis iz ikone u ljudsko biće, prikazujući dosad neobjavljen materijal, intervjuišući njene prijatelje i otkrivajući lična pisma. Portret nam daje svež uvid u moćni talenat iza poznatih verzija njenih hitova.

23.00… Der Fraktus
r: Lars Jesen, 2012, 95′
Film podžanra mokumentarac (lažni muzički dokumentarac) je inspirisan stvarnim događajima i na veoma duhovit i uzbudljiv način priča o jednoj nemačkoj pop grupi elektro usmerenja.

Nedelja, 26. jun
16.00… Ja repujem – Smoke Mardeljano
Autori: Stefan Veselinović i Petar Petrović, 2016, 50ʹ
Vice vas uvodi duboko u svet srpskog hiphopa kroz lik i delo Smoke Mardeljana.

17.00… Work in progress – dokumentarci u nastajanju
Odlomci iz filmova koji se trenutno nalaze u fazi produkcije – „Nebeska tema“ i „Iza horizonta“ (radni naziv).

18.00… Soba ogledala
O knjizi Čarlsa Krosa govore Nenad Pejović, gitarista grupe KKN i Mićun Ristić.

19.00… Slagalica – izgubljeni delovi
Režija: Aleksandar Kovilovski, Makedonija, 2015, 37’
Inspirativan dokumentarni film o makedonskoj hip-hop sceni danas iz ugla njenih protagonista koji nastupaju u klubovima i na scenama glavnog grada.

21.00… Pola stoljeća diska
Režija: Zvonimir Rumboldt, Hrvatska, 2015, 60’
Prošlo je već pola veka od prvog diska na našim prostorima. Petar Ivulić, splitski avanturista bračkih korena, a pariske adrese, 1964. godine u Jelsi na Hvaru otvara prvi disko-klub u tadašnjoj državi. Ne može ga registrovati pod tim imenom jer tako nešto ne postoji kao opcija.

22.00… Koncert: S.T.R.A.H.
Kultna beogradska rok grupa, prestala sa radom zvanično 1991. Grupu predvode Saša Žikić, poznati novinar i publicista, i Saša Timofejev, TV novinar, bivši direktor jedne TV kuće i profesor na ADU. Njihove pesme, naročito „Mesec“ i „Noćas“, bile su najslušanije na radio stanicama i žurkama krajem osamdesetih godina, a nastupi se prepričavali. Ovo će biti njihov specijalni mini koncert u čast zatvaranja prvog festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam.

22.30… Svečana dodela nagrada

23.00… Discoparty
DJ Dada Selectah

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.