Naslovna » Izlasci » Izložbe » KC Grad: Marija Maksimović – Here and There

KC Grad: Marija Maksimović – Here and There

Od 13. (20.00) do 24. juna u KC Grad biće otvorena izložba Marije Maksimović „Here and There“.

Postavka „Here and there“ obuhvata odabir radova koji su bazirani na istraživanju u različitim likovnim medijima. Ižložena serija radova za inicijalni pojam uzima telo kao objekat posmatranja i uživanja.

Artefakti nastali od recikliranih predmeta koji imaju jasnu namenu, superheroja, Barbie lutki, istaknutih fragmenata telesnosti, nisu simulacija jednog živog bića nego entitet transponovan do stepena alegorije.

Figure preuzimaju svu moć recikliranih objekata, koji kroz totemske oblike i glorifikaciju telesnog, poprimaju uloge erotskog, voajerskog i narcisoidnog. Posredstvom dijaloga koji će nastali izrazi voditi sa posmatračem, zvukom, pokretanjem artificijelnih mehanizama, stvaraju se fetišističke predstave koje proizvode efekte i podložne su manipulaciji.

Ideja umetnice je da novonastale kompozicije postavi u spregu sa zabavom i komercijalizacijom, sa očiglednim sve agresivnijim delovanjem modernih medija i globalnih komunikativnih mreža, koje dovode do iskrivljenja slike realnosti i pokreću pitanje masovne proizvodnje u sferama vizuelnih, egzistencijalnih i drugih životnih polja.

Serija radova je bazirana na ideji apsurda savremenog čoveka, koji neretko sledeći ustaljene norme evocira na antičku Grčku koja je „u svemu znala naći pravu meru“ a u isto vreme „prelazi njene granice“ što dovodi do samoparodije individue u nameri ka idealizovanom, grotesknom i neprirodnom, koje prihvata kao neočekivano uobičajeno.

Izložba će biti otvorena svakog dana od 14.00 do 20.00. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.