Naslovna » Izlasci » Izložbe » Marko Zubak – Ostati živ: Socijalistička disko kultura
Marko Zubak - Ostati živ: Socijalistička disko kultura

Marko Zubak – Ostati živ: Socijalistička disko kultura

U subotu, 18. juna od 20.00, u Domu omladine Beograda biće otvorena izložba Marka Zubaka „Ostati živ: Socijalistička disko kultura“.

Tema ove izložbe je disko kultura koja se krajem 1970-ih i početkom 1980-ih godina razvila u SFRJ, uvukavši se u brojne pore društva, da bi na kraju ostala zaboravljena.

Postavkom „Ostati živ: Socijalistička disko kultura“ Zubak dočarava disko kulturu koja je po svom hedonizmu i eskapizmu negirala originalnu radnu etiku, jednakost i modernistički progres socijalizma.

YU disko – kompleksni društveno-kulturni fenomen

Izložba će ukazati na različita, (ne)očekivana izvorišta diska koji je u Jugoslaviji izrastao na podlozi razvijene zabavne muzike, ali i potencijalno subverzivnih žanrova deriviranih iz rocka, poput beata i funka.

Osvetljavajući prenos disko kulture u novo socijalističko okruženje, pratiće se njegova popularizacija kao oblika zapadne pop kulture, ali i posledično etabliranje i stapanje s neposrednim impulsima koje je rezultiralo stvaranjem vlastitog disko idioma, shodno postojećoj okolini.

Marko Zubak - Ostati živ: Socijalistička disko kultura

Izložba prikazuje jugoslovenski disko kao kompleksni društveno-kulturni fenomen, čiji su se efekti prelili izvan uske muzičke sfere.

Eksponati dokumentuju njegov uticaj na stvaranje specifičnog životnog stila, estetike i pogleda na seksualnost, čemu je uveliko doprineo funkcionalni, plesni karakter diska prikladan za upotrebu u različitim kontekstima.

Jugoslovenski deo je primer eksplozije potrošačkog socijalizma i okreta od starog k tržišnom modelu kulture. U tom smislu, izložba tretira disko kao svojevrsni izlog u kasni jugoslovenski socijalizam, prikazujući ga kao simptom njegovih inherentnih kontradikcija i produkt sistema koje je odustao od vlastite ideologije, prihvatajući svoju negaciju na neverbalnoj, plesnoj razini.

Za vizuelni identitet i muziku na otvaranju zadužen je Yugodrom (Vladimir Crvenković i Milena Savić).

Izložba će biti otvorena u Klubu DOB do nedelje, 26. juna 2016. (danubeogradu.rs)

Marko Zubak - Ostati živ: Socijalistička disko kultura Marko Zubak - Ostati živ: Socijalistička disko kultura