Naslovna » Izlasci » Sport » Memorijalna trka „Velika nagrada Beograda ’39“

Memorijalna trka „Velika nagrada Beograda ’39“

U znak sećanja na trku formule 1, 10. septembra od 10.00, biće održana memorijalna trka „Velika nagrada Beograda ’39“.

Pre 77 godina, 3. septembra 1939. godine, u Beogradu je održana prva trka formule 1. Najveći sportski događaj organizovan je na stazi Kalemegdanski park i to u jeku zlatne ere automobilizma.

Ovaj gran pri poznat je i po tome što je to jedina trka formule 1 koja je održana za vreme Drugog svetskog rata. Naime, nacisti su 1. septembra 1939. godine napali Poljsku, a dva dana kasnije vožena je trka u Beogradu.

Na ovu trku, koja je organizovana u čast rođendana mladog kralja Petra II Karađorđevića, došli su najveći svetski vozači tog vremena. Pobedio je italijanski šampion Tacio Nuvolari, čiji je najveći konkurent bio nemački as Manfred fon Brauhič.

Trke starih formula

Grad Beograd organizovaće memorijalnu trku „Velika nagrada Beograda ’39“ zajedno sa Auto-moto savezom Srbije i Srpskim savezom za istorijska vozila.

Staza po kome je voženo pre osam decenija skoro da je ista i danas. Beograđani će moći da uživaju u trci starih formula, kako onih koje se nalaze u Muzeju automobila tako i onih koje će kolekcionari iz Evrope dovesti u Beograd. Učestvovaće šest starih bolida, od kojih je pet iz Muzeja automobila i jedan iz privatne kolekcije. Na trci će biti ljudi iz muzeja Tacija Nuvolarija, koji će dopremiti i prikazati njegov automobil, poznati kolekcionari koji će prikazati svoje modele.

Namera gradskih vlasti je da od ove godine Memorijal „Velika nagrada Beograda ’39“ postane tradicionalan.

Trka će se kretati zatvorenim levim krugom sledećim ulicama: Pariska – Bulevar vojvode Bojovića – Cara Dušana – Tadeuša Košćuška – Pariska. Posebno organizovan saobraćaj, uz asistenciju MUP-a, biće od 16.00 do 17.00 u ulicama Tadeuša Košćuška, Bulevar vojvode Bojovića, Pariska i Kneza Sime Markovića.

Povodom ove manifestacije od 10.00 do 15.00 biće postavljena izložba oldtajmera na Carigradskom drumu.

Trka će biti održana u okviru manifestacije „24 sata elegancije„. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.