Naslovna » BG servis » Nova skulptura u Parku vojvode Vuka – Dolap
Nova skulptura u Parku vojvode Vuka - Dolap
Nova skulptura u Parku vojvode Vuka (foto: Relja Đorđević)

Nova skulptura u Parku vojvode Vuka – Dolap

U Parku vojvode Vuka (Skver Proleće, parkić kod „Palasa“) nikla je tokom vikenda nova skulptura sa pesmom Milana Rakića „Dolap“.

Plastična skulptura zove se po pesmi… „Dolap“ a može i da se okreće kao dolap – odrasli mogu da je vrte sami, a deca – uz prisustvo roditelja.

Autorka ove interaktivne instalacije je Milica Ružičić iz Beograda. Njen doktorski projekat biće izložen do 10. oktobra 2016. godine.

Skulptura je privremeno postavljena u ovom parkiću uz saglasnost Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Zavoda za zaštitu spomenika.

Milica Ružičić o skulpturi „Dolap“:

Doktorski umetnički projekat „Dolap“ u fokusu ima upoznavanje i interakciju omladine i savremene skulpture. Naime, park Palas kao javno dobro, preko leta okuplja veliki broj omladine koja taj prostor koristi kao okupljalište, sastajalište ili sam izlazak u grad, pa smatram da je lepo ponuditi im i neki sadržaj iz polja savremene umetnosti.

Koncept rada baziran je na prikazu savremenog klasnog društva putem lako čitljivih metafora. Najsiromašnija i eksploatisana klasa prikazana je praznim mestom koje popunjava publika koja baš kao mali vranac iz pesme „Dolap“ pokreće rad. Tek tada slika postaje kompletna.

Savremena skulptura uglavnom je izložena u galerijskim prostorima, a samim tim i prolagođena tim uslovima izlaganja i toj strukturi publike, dok su parkovske skulpture uglavnom narudžbine političkih struktura i bave se veličanjem vladajućih ideologija. Ovo je pokušaj nečeg sasvim van oba ova polja.

„Dolap“ je instalacija koja asocira na vrteške i ringišpile postavljene na dečijim igralištima, ipak rad je namenjen i prilagođen omladini i odraslima. Instalacija je interaktivna i može okretati oko svoje ose ukoliko ga pokreće publika. Svojom veličinom i izgledom poziva na istraživanje koncepta i interakciju, oslanjajući se na usađeno iskustvo igre i pridodajući mu iskustvo savremene umetnosti. Kroz interakciju, nadam se da će publika biti motivisana da iščitava (i učitava) konceptualnu sadržinu rada, a time i razvija odnos prema umetnosti i društvu. (danubeogradu.rs)

Nova skulptura u Parku vojvode Vuka (foto: Relja Đorđević)
Nova skulptura u Parku vojvode Vuka (foto: Relja Đorđević)

Nova skulptura u Parku vojvode Vuka - Dolap

Jedan komentar

  1. raduje me samo to sto je ova skulptura privremena, smatram da nije dobro uklopljena u izgleda ovog prostora

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.