Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Obaveštajci
Obaveštajci

U bioskopima: Obaveštajci

Urnebesna komedija „Obaveštajci“ od 30. juna prikazivaće se u domaćim bioskopima kao i u gradovima Srbije putem Mobilne 3D opreme.

Priča prati nekada maltretiranog štrebera koji je postao smrtonosni CIA agent, koji se vraća kući zbog proslave godišnjice mature. Tvrdeći da je na tajnoj misiji, on će zatražiti pomoć nekada „rmpalije s kampusa“, a sada računovođe kom nedostaju slavni dani.

Ali dok ovaj staloženi čovek shvati u šta se upustio, biće prekasno da se izvuče, a njegov nepredvidljivi novi prijatelj će ga uvući u svet pucačine, izdaje i špijunaže u kom obojica mogu da poginu na sto i jedan način.

Originalni naslov i prevod na srpski: Central Intelligence / Obaveštajci. Država i godina proizvodnje: SAD, 2015. Žanr: komedija. Uloge: Dwayne Johnson, Kevin Hart. Reditelj: Rawson Marshall Thurber.

Obaveštajci – o produkciji

Sparivanjem Dvejna Džonsona i Kevina Harta kao nekadašnje malo verovatne drugare iz srednje škole i još manje verovatnije špijune, slučajne partnere koji pokušavaju da spasu svet, reditelj Roson Maršal Turber u filmu „Obaveštajci“ nudi zabavnu i brzu kombinaciju komedije i eksplozivne akcije.

Film se takođe poigrava s očekivanjima – kako sa glavnim likovima, tako i sa glumcima koji ih oživljavaju.

„Zaintrigirala me je ideja o uzimanju ove premise i okretanja naglavačke“, kaže Džonson. „Mene su stavili u komičniju ulogu, a Kevina, jednog od najuspešnijih komičara današnjice, u jednu ozbiljniju ulogu.

„Prilično sam ozbiljan u ovom filmu, a Dvejn nosi komičarski teret, što smo smatrali da bi bilo originalno, zanimljivo i drugačije“, dodaje Hart. „Pritom ćete imati i Dvejna kog svi vole da vide, čoveka koji može svakog da prebije. Ali kombinacija Dvejna i mene je dobitna. Energija je fantastična“.

To i njihova neosporna hemija su bili recept za uspeh „Obaveštajaca“. Turber, uspešni reditelj komedija, kome je ovo prvi izlet u žanr akcione komedije, kaže: „Moj savet svima koji snimaju akcionu komediju po prvi put je taj da stave Dvejna Džonsona i Kevina Harta u film, jer će im to mnogo olakšati posao. Uzmite najsmešnijeg čoveka i najveću akcionu zvezdu na svetu i sastavite ih“.

Obaveštajci

„Oni su sjajni zajedno, toliko su harizmatični i kao pojedinci i kao tim, i toliko slični u tome kako posao shvataju ozbiljno, ali sebe ne toliko. Taj nivo hemije nije delo režije niti scenarija, to je prosto magija“, kaže reditelj.

Na početku filma, Džonsonov lik, Robi Virdik je predstavljen kroz flešbek kao gojazni i nežni dečko u srednjoj školi koji je pravi plen za siledžije. U isto vreme, Hartov lik, Kalvin, super zvezda u školi, momak je kome je samo nebo granica i koji će sigurno uspeti u životu.

Dvadeset godina kasnije, sve je drugačije. Kalvin je računovođa bez mogućnosti da napreduje, u braku koji je na klimavim nogama, zarobljen u dosadnoj svakodnevici. S druge strane, Čudni Robi je postao Bob, samouvereni šarmer isklesanog tela, s umećima i instinktima CIA operativca i uzbudljivim životom koji Kalvin može samo da sanja.

Njih dvojica zapravo nikad nisu bili drugari, ali Bob to pamti drugačije, i to sve zbog jednog dobrog dela koje je Kalvin učinio kad je pozajmio svoju jaknu Bobu da se pokrije kad su ga siledžije izbacile golog u fiskulturnu salu pred celom školom. Zbog svoje dobrote, Kalvin pristaje da se vidi s Bobom na pivu, nekoliko dana pre proslave 20 godina mature. Šta može loše da se desi u jednom izlasku sa starim poznanikom?

Za samo nekoliko sati, Bobov naizgled običan zahtev da mu Kalvin analizira neke finansijske podatke, dobiće sumnjivi obrt i odvešće njegovog bivšeg drugara iz škole u lavirint podzemnih transakcija i opasni plan za ukradene šifre za američki špijunski satelitski sistem koji može da ugrozi svetsku bezbednost.

Dok njegovi šefovi veruju da Bob stoji iza ove krađe i pokušavaju da ga uhvate, on tvrdi da juri pravog zločinca, pod šifrovanim imenom Crni Jazavac. Uprkos Kalvinovom poricanju da ima bilo kakve veze s tim, u njegov dom i kancelariju će upasti gomila naoružanih agenata; njemu će pretiti, juriće ga i pucati na njega, i iznenada će mu život zavisiti od toga koliko brzo može da beži i koliko blizu može biti čoveku kog bi voleo da nikad nije video.

Od tog trenutka, Hart kaže: „On postaje prava mašina za ubijanje i udružuje se s običnim čovekom kako bi razrešio ovu misteriju i skinuo ljagu sa svog imena. Kalvin radi stvari koje nikad ranije nije radio i nema vremena da razmišlja. Zaista je kao riba na suvom“.

Džonson kaže: „Imate jednog čoveka koji obožava akciju, živi od nje, a to je Bob. Drugi je apsolutno ne podnosi. On se opire. Ne želi da ide, i to je sjajna premisa za odličnu drugarsku komediju. Ali najzanimljivije je to što Bob i dalje posmatra Kalvina s obožavanjem. Sviđa mi se ideja da su oni sad odrasli ljudi, da je Bob postao snažan, moćan čovek, ali i dalje posmatra Kalvina kao velikog heroja“. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.