Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Palio
U bioskopima: Palio

U bioskopima: Palio

Od danas, 2. juna, u bioskopima će se prikazivati i dokumentarni film „Palio“.

Američko-italijanski dugometražni dokumentarac „Palio“ je delo o uzbuđenjima, ambicijama i korupciji koji karakterišu jedan od najstarijih i najuzbudljivijih svetskih događaja.

Film je u Srbiji premijerno prikazan na festivalu 7 veličanstvenih.

Palio je najstarija trka konja na svetu, koja se održava u italijanskom gradu Sijena, gde glavnu ulogu igraju visoki ulozi, svojevrsno bojno polje strategije, intriga i odmeravanja snaga.

Intrige okupiraju Palio

Usred takvog kovitlaca nalaze se džokeji – obožavani ukoliko pobede, omraženi ukoliko izgube. Film „Palio“ prati legendarnog maestra Žižija Bruskelija, pobednika trinaest trka i gospodara intriga koje okupiraju Palio, kao i njegovog bivšeg učenika Đovanija Acenija, zgodnog mladog takmičara, nošenog neustrašivom strašću da postane prvak!

Ovaj uzbudljivi dokumentarac otkriva nepoznati zatvoreni svet u epskoj i kinematičnoj priči o italijanskom životu u jednom mikrokosmosu… Film je stoga u brzom i žestokom ritmu i na momente deluje poput trilera, sa visokooktanskim zapletom!

Reditelj filma je Kozima Spender, a producent Džejms Gej-Ris, čija biografija uključuje nagrađivani i voljeni dokumentarac o Ejmi Vajnhaus – „Ejmi“, kao i jednako uspešni film „Senna“ i dokumentarac nominovan za Oskara „Exit Through the Giftshop“, sa Džonom Hantom. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.