Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Vulkan
Vulkan

U bioskopima: Vulkan

Od 9. juna u domaćim bioskopima prikazivaće se dobitnik Srebrnog medveda u Berlinu, film „Vulkan“.

Marija je netipična 17-godišnja devojka majanskog porekla, koja sa porodicom živi i radi na plantaži kafe u podnožju vulkana.

Uprkos ugovorenom braku sa Ignjasiom, gazdom plantaža, za koji je majka Huana uveliko priprema, ona mašta o bekstvu u veliki grad sa dečkom, sezonskim radnikom Pepeom. Ipak, kad joj neplanirana trudnoća sruši snove, na njoj je odgovornost da obezbedi sigurnu budućnost najbližima.

Mada njeno lepo lice ne odaje patnje sa kojima se bori u pokušaju da povrati kontrolu nad životom, svaki novi dan pričinjava joj bol zbog kog tiho izgara iznutra. Otac nema milosti za njeno stanje, te je primorava da trudna uđe u polje puno otrovnih zmija kako žetva ne bi kasnila…

Ono što daje posebnu draž filmu jeste mogućnost da makar putem kamere zavirimo u svet malih i skoro zaboravljenih zajednica Majanaca, rešenih da učaureni u običaje i narodna verovanja sačuvaju osećaj pripadnosti jednoj od nekada najvećih svetskih civilizacija.

Suprotstavljeni svemu što im moderni svet donosi, svesni da im je nekada davno taj isti svet sve oduzeo. Gvatemala je odabrala „Vulkan“ kao svog, prvog u istoriji, kandidata za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja. (danubeogradu.rs)

Originalni naziv i prevod na srpski: Ixcanul / Vulkan. Režija i scenario: Hajro Bustamante. Uloge: Marija Mersedes Koroj, Marija Telon, Manuel Antun, Husto Lorenso, Marvin Koroj. Države i godina proizvodnje: Gvatemala, Francuska; 2015. Trajanje filma: 93 minuta. Žanr: drama.

Festivali i nagrade: Berlin – Srebrni medved / nagrada Alfred Bauer, Montreal – nagrada za najbolju glumicu, Lima – nagrada za najbolju glumicu, Gent – nagrada za najbolji film, Kartagena – – nagrada za najbolji film, Filadelfija – nagrada za najbolji film, Kijev – nagrada za najbolji film, Gvadalahara – nagrada za najbolji film.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.