Naslovna » Izlasci » Film » „Cinema Komunisto“ u Skadarliji, Bati u čast
Bata Živojinović u filmu "Cinema Komunisto"
Bata Živojinović u filmu "Cinema Komunisto"

„Cinema Komunisto“ u Skadarliji, Bati u čast

U subotu 30. jula Skadarlijski kinematograf, bioskop na otvorenom, prikazuje film „Cinema Komunisto“, i projekciju jedinog dokumentarca u svom programu posvećuje Velimiru Bati Živojinoviću.

Višestruko nagrađivan dokumentarni film Cinema Komunisto, po scenariju i u režiji Mile Turajlić, vodi na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije, ispitujući uspon i pad jugoslovenske filmske iluzije.

Kroz oko 300 inserata iz više desetina zaboravljenih jugoslovenskih filmskih ostvarenja, ekskluzivne intervjue, arhivske snimke sa snimanja filmova i Titovih privatnih projekcija… sklapa se slika Jugoslavije – ona zvanična, koja se viđala na platnu, i ona skrivena – iza kulisa.

Publika će imati priliku da čuje svedočenja Titovog ličnog kinooperatera Aleksandra Leke Konstantinovića, koji je 32 godine puštao filmove Titu, Titovog omiljeniog režisera Veljka Bulajića, ali i najveće jugoslovenske filmske zvezde, Bate Živojinovića. Pored njih, u filmu govore i nekadašnji direktor “Avala filma” Dragiša Gile Đurić, scenograf Veljko Despotović, producent Steva Petrović, Vlastimir Gavrik, Dan Tana, Ranko Petrić…

Film „Cinema Komunisto“ snimljen je 2010. godine. Svetsku premijeru je imao iste godine u novembru u Amsterdamu, a u Srbiji je prvi put prikazan na festivalu “Sedam veličanstvenih” u januaru 2011. godine.

Projekcija filma „Cinema Komunisto“ je na dobro poznatoj adresi Skadarska 35, od 21 čas.

Dokumentarac o “zemlji koja postoji još samo u filmovima” traje 100 minuta.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.