Naslovna » Turizam » Van Beograda » Izlet u Vršac, preko Belocrkvanskih jezera
Belocrkvanska jezera
Belocrkvanska jezera

Izlet u Vršac, preko Belocrkvanskih jezera

Planirajte vikend dan za uživanje na Belocrkvanskim jezerima, a kada ste tako blizu jednog od najstarijih banatskih gradova – posetite Vršac.

U zavisnosti od afiniteta, neka glavni cilj bude jedna ili druga destinacija. U skladu sa tim, možete izabrati i rutu – od Beograda do Vršca, direktno, preko Pančeva i Banatskog Novog Sela, stiže se za oko sat i po vožnje. Krenete li preko Pančeva i Kovina, do Belocrkvanskih jezera vam treba isto toliko, a zatim do Vršca još oko pola sata.

Belocrkvanska jezera su neobična – u ravnici, gde ih ne biste očekivali, ima ih čak sedam. Posebno iznenađenje je intenzivna plavo-zelena površina vode, i njena prozirnost. Jezera su nastala vađenjem šljunka kojim je bogat ovaj kraj, pa su im i obale uglavnom šljunkovite i peščane.

Predlažemo da, ukoliko dolazite prvi put, potražite Glavno (Gradsko) jezero, gotovo u samom gradu, koje je uređeno za plivanje, ronjenje, sportove na vodi. Ovde je i najviše ugostitljskih objekata i organizovanih zabavnih sadržaja, kompleks otvorenih bazena a, ako poželite, možete na samo nekoliko desetina metara od vode pronaći smeštaj.

Upoznajte i druga jezera – sva su jedno do drugog: posebno atraktivno Vračevgajsko na kojem je ostrvo sa drvećem, plažama i restoranom, Šljunkarsko sa vrbama, skrivenim uvalama, velikom uređenom plažom i restoranom, Šaransko pogodno za ribolovce…

Ukoliko imate dovoljno vremena, prošetajte Belom Crkvom – mirnim mestom hramova različitih veroispovesti, i baroknih fasada. Imajte u vidu da su u blizini i neke od najpoznatijih ribljih čardi, koje nude izvrsne riblje specijalitete i obaveznu riblju čorbu.

vrsac
Pogled sa Vršačkog brega

Pa u Vršac…

… a kada do Vršca stignete, prva misao će biti da nemate vremena da obiđete sve. Na sreću, smeštajnih objekata je sasvim dovoljno, pa se prenoćište može pronaći lako.

Šetajte centrom grada, posmatrajte stare i lepe fasade zdanja među kojima se ističu Gradska kuća, Stara apoteka, Muzej, Dvor Eparhije banatske… Rimokatolički hram posvećen Svetom Gerhardu je jedan od simbola grada, a u neposrednoj blizini je i pravoslavna Crkva svetog oca Nikolaja, sa radovima poznatih srpskih slikara. Obavezno posetite Gradski park, jedan od najstarijih u Srbiji, sa  stazama, spomenicima, fontanom, muzičkim paviljonom…

Imate li vremena za vinsko selo Gudurica, vinarije, organizovane obilaske, degustacije? I ako nemate, opustite se i u restoranu naručite neko od odličnih jela domaće kuhinje, uz vino po preporuci.

Posetite Vršački breg, koji je priča za sebe. Najlepši pogled na Vršac i okolinu kombinovan je sa istorijom, terenima za rekreaciju, luksuznom turističkom ponudom… Obiđite Crkvu svetog Teodora Vršačkog i srednjovekovnu Vršačku kulu, šetajte i uživajte u krovovima grada, vinogradima, ograncima Karpata, banatskoj ravnici… dokle pogled seže.

(danubeogradu.rs)