Naslovna » Izlasci » Pozorište » Plavo pozorište: Sanjarenje – priča iz Terezina
Plavo pozorište: Sanjarenje

Plavo pozorište: Sanjarenje – priča iz Terezina

Predstava „Sanjarenje – priča iz Terezina“ biće izvedena 22. i 23. jula od 20.00, u zgradi BIGZ-a (Bulevar vojvode Mišića 17, VI sprat).

Jedna glumica Plavog pozorišta je u svojoj porodici imala iskustvo susreta sa posledicama stradanja jevrejskog naroda. Njena baka i njen deka su preživeli Holokaust. To je ostavilo trag u njenim sećanjima iz detinjstva i ona je želela da prevede ta sećanja na jezik glumačkog izraza.

To je bio početni impuls za proces rada, koji je trajao nešto više od godinu dana i u koji su ubrzo bili uključeni i ostali članovi pozorišta. Rezultat tog procesa je predstava „Sanjarenje – priča iz Terezina“. Ta predstava je pokušaj senzibiliziranja jevrejskog pitanja kroz jedan drugačiji odnos Jevreja prema Hristu i sa drugačijim ishodom.

– To je jedna fantastična priča iz logora Terezin, koji je poznat po tome što su u taj logor bili odvođeni istaknuti članovi jevrejske zajednice. U tu izmišljenu priču mi smo spustili Hanu Arent, Karla Marksa, Isusa Hrista i Barabasa, kao istaknute predstavnike jevrejskog naroda i napravili jedno scensko-muzičko delo, bazirano na duhovnim i svetovnim jevrejskim pesmama. Rad na ovoj predstavi za nas je bio neka vrsta našeg duga prema čovečanstvu, koje u svojoj istoriji prepunoj tragedija, ima jedno tako neshvatljivo mesto kao što je Holokaust – napisao je Nenad Čolić, reditelj i scenarista.

Predstava će biti izvedena na engleskom jeziku, u okviru međunarodnog programa pozorišne edukacije „Dve otvorene nedelje Plavog pozorišta“, koji se održava od 17. do 30. jula u Beogradu.

Cena ulaznice je 300 RSD. Zbog ograničenog broja mesta, rezervazije su obavezne na 061/1927-909. (danubeogradu.rs)

Scenario i režija: Nenad Čolić
Glumci: Maša Jelić, Dejan Stojković, Jelena Martinović, Marko Potkonjak i Ranko Trifković
Scenografija i kostim: Ivana Čolić
Muzički izbor i aranžman: Plavo pozorište

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.