Naslovna » Turizam » Van Beograda » Šabac: Prošetajte Gospodar Jevremovom

Šabac: Prošetajte Gospodar Jevremovom

Treba vam desetak minuta više od jednog sata da automobilom stignete u Šabac. Grad je uradio mnogo na obnovi svoje autentičnosti, pa predlažemo da to i proverite – bićete prijatno iznenađeni.

Izlet do Šapca, ili vikend u ovom gradu, dobro je planirati baš u vreme kada nisu u toku popularne turističke manifestacije. „Duh grada“, kako se to obično kaže, je kombinacija ravničarske boemštine, trgovačke dovitljivosti, i neuhvatljive mešavine uticaja drugih kultura koje nose, u jednom periodu pogranični, gradovi na rekama.

Stigli ste u Šabac, preko mosta na Savi i, sledeći putokaze, u centar grada.

Prvo odredište je Gospodar Jevremova ulica, popločana pešačka zona sa drvoredom. Za kulturno-istorijsku celinu proglašena je sa dobrim razlogom. Obnovljene fasade javnih i privatnih zdanja iz 19. veka bogato su ukrašene, a ulica je trgovačko-ugostiteljska i poslovna zona, scena kulturnih manifestacija, glavno šetalište sa otvorenim baštama kafeterija i restorana u svako doba dana i večeri… Pogledajte nekadašnju Zgradu Načelstva okruga podrinjskog, Okružni sud, Kuću Pavla Stanića, zgradu Prve narodne apoteke, Krsmanovića kuću, Kuću Samurovića… zdanje Šabačke gimnazije u neposrednoj blizini, ali i nedavno obnovljeni luksuzni hotel “Sloboda” iz nekog drugog vremena.

U bočnoj Masarikovoj ulici je Saborna crkva Svetih apostola Petra i Pavla, sa spomenikom žrtvama Balkanskih i Drugog svetskog rata. U porti je sahranjen pop Luka Lazarević, junak iz Prvog srpskog ustanka po kojem i Pop Lukina ulica u Beogradu nosi ime.

Tvrđava Stari grad na Savi sledeće je mesto na kojem ćete moći da razmislite o pet vekova istorije jednog srpskog grada. Pre dolaska pročitajte ponešto o ovom mestu, boravku Sulejmana Veličanstvenog, Vlada Cepeša poznatijeg kao Grof Drakula, Zmaja Ognjenog Vuka… kako bi doživljaj bio potpun, ili svratite do Turističke organizacije Šapca, Karađorđeva 5, i uzmite brošure.

Prošetajte zatim pored Save, uživajte na Šapčanima omiljenoj šljunkovitoj plaži, a za plivanje, ili noćno kupanje uz saunu, preporučujemo zatvoreni gradski bazen.

“Prva varoš Srbije”, “Mali Pariz”, “Srpski Verden”, kako je Šabac nazivan, morao je da ima i odgovarajuće kafane i restorane. Danas su tu “Divino”, “Mali Balkan”, Gradska kafana, “Kamila”, “Stari most”… koji se takmiče da održe autentičnost i originalnost, i pruže najbolju uslugu.

Ukoliko ste odlučili da provedete vikend baš u Šapcu, posetite tridesetak kilometara udaljenu planinu Cer, sa istorijskim spomenicima i skrivenim manastirima, i usput obavezno svratite u etno-selo i galeriju “Topalović” u Lipolistu, vilu Albedo, restoran “Ruža Todorova” posvećen tajnoj ljubavi Vuka Karadžića, plannsku kuću Cerera

Šabac, aktuelno:

Šabačke konjičke svečanosti su na hipodromu 23. i 24. jula.

Šabački letnji festival održava se od 29. do 31. jula na Tvrđavi. Nastupaju poznati pop-rock-punk bendovi i DJ izvođači iz Srbije i regiona.

Tokom jula, ponedeljkom, sredom i petkom od 21 čas, takođe na Tvrđavi, u toku je Fitness leto grada Šapca – besplatni treninzi za odrasle, koje vode poznati fitnes instruktori.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.