Naslovna » Turizam » Van Beograda » Tako blizu… Smederevo

Tako blizu… Smederevo

Predlažemo da posetite Smederevo. Biće dovoljno samo jedno popodne i veče da kratkim izletom obezbedite nekoliko prijatnih sati odmora, a ukoliko u gradu na Dunavu želite da boravite za vikend, svakako ćete uživati.

Do Smedereva se stiže za pedesetak minuta iz centra Beograda. Od Grocke je Smederevo udaljeno samo 18 kilometara.

Od glavnog trga, Ulicom kralja Petra I

Započnite šetnju gradom sa glavnog gradskog trga – Trga republike. Formiran je sredinom 19. veka oko crkve Svetog Georgija, jednog od, u to vreme, najvećih hramova u Srbiji. Narednih decenija podignuta su zdanja Suda i Opštinskog doma sa arhitektonski vrednim fasadama, zatim spomenik borcima Prvog svetskog rata, a danas je čitav prostor, sa fontanom i cvećem, mesto prijatno za boravak.

Pešačka zona se nastavlja Ulicom kralja Petra I sve do Dunavskog keja. Glavna dnevna zabava i večernji provod je upravo ovde, u više desetina ugostiteljskih objekata i na splavovima na reci.

Nedaleko od Trga republike nalazi se znamenitost, spomenik prirode i jedan od simbola Smedereva – Karađorđev dud. Pod ovim drvetom je 1805. godine vožd Karađorđe od turskog zapovednika primio ključeve grada.

Posetite i Vinski grad u parku pored trga. Kompleks drvenih kućica napravljen od starih bačvi, posvećen čuvenom smederevskom vinogorju, meesto je gde se tokom čitave godine može kupiti najbolje domaće vino. Skrećemo pažnju i na interesantne zgrade nekadašnjeg hotela “Ninić” i Smederevske gimnazije.

Velika trougaona Smederevska tvrđava, na ušću reke Jezave u Dunav, najpoznatija je atrakcija grada. Podigao ju je despot Đurađ Branković u XV veku, kao novu srpsku prestonicu, posle predaje Beograda Mađarima. Šetnja ovim prostorom poseban je doživljaj i može da potraje satima. Obiđite Mali grad i Veliki grad, kapije, bedeme i mostove, Donžon kulu, Krstatu kulu sa zapisom o vremenu izgradnje, druge monumentalne kamene kule, ostatke pravoslavne crkve posvećene Blagoveštenju iz XV veka, ostatke turskog kupatila – hamama…

Planirajte unapred: Letnjikovac dinastije Obrenović “Zlatni breg” u Smederevu više od jednog veka bio je zatvoren za javnost. Prve grupe posetilaca bile su tek nedavno u prilici da obiđu vilu i vide jedinstvene eksponate srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa. “Zlatni breg” se može posetiti isključivo organizovano, sa kustosima muzeja, za sada utorkom i subotom, pa je neophodno prijaviti se i obezbediti mesto u grupi.

Smederevo ima sportsko-rekreativni kompleks sa otvorenim bazenima, izletište Jugovo, šumu Šalinački lug udaljenu desetak kilometara, sa retkim stoletnim stablima, jezerom i plažom, parkove i obalu Dunava… što, ako za posetu koristite letnji vikend, treba imati u vidu.

Riba i vino su osnova autentične gastronomske ponude. Pored svih kombinacija u restoranima, obavezno probajte i riblju čorbu.

Najpoznatija i najveća turistička manifestacija u gradu (i tvrđavi) je Smederevska jesen, u septembru, u slavu berbe grožđa i drugog voća.

Smederevo, aktuelno:

Od 6. do 11. jula 2016. godine u Malom gradu Smederevske tvrđave održava se 3. pozorišni festival “Teatar u tvrđavi”. Svake večeri od 21 čas na programu je po jedna predstava koju izvode domaća pozorišta. U ponedeljak 11. jula program počinje u 20 časova, posle čega sledi uručenje nagrada.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković