Naslovna » Turizam » Van Beograda » Znate li gde je… Welness centar „Kablar“?
Wellness centar "Kablar". Foto: wellnesscentar-kablar.com
Wellness centar "Kablar". Foto: wellnesscentar-kablar.com

Znate li gde je… Welness centar „Kablar“?

Idemo u Ovčar Banju. Obići ćemo manastire Ovčarsko-kablarske klisure, šetati, pešačiti, planinariti, a zatim se prepustiti blagotvornom dejstvu mineralne vode u Wellness centru „Kablar“.

Ovčar Banja se nalazi na oko dva i po sata vožnje od Beograda. Potrebno je Ibarskom magistralom stići do Čačka – i već ste tu. Na par kilometara od oboda grada počinje Ovčarsko-kablarska klisura, duga dvadesetak kilometara (rekom Zapadnom Moravom ili podjednako vijugavim putem), a Ovčar Banja je u njenom središtu.

Mnogo je razloga da se dođe na ovo mesto, posebno tokom proleća, leta i rane jeseni. Priroda u klisuri, između dve planine, Ovčara i Kablara, idealna je kombinacija šumovitih strana, kamenih litica i vode.

Pripremite se za hodanje, u ritmu koji vam odgovara.

Izuzetan ambijent okruženje je u kojem se može dugo, dugo, šetati, pored reke, veštačkog jezera Međuvršje, šumskim putevima… Ukoliko ste u boljoj kondiciji, planirajte penjanje na vrh Kablara – uspon nije preterano oštar, staze su dobro markirane, a pogled koji se pruža na čitavu klisuru, Dragačevo i Čačak vredi napora.

U Ovčarsko-kablarskoj klisuri su i staze za trčanje i vožnju bicikla, možete odabrati vožnju katamaranom ili čamcem po jezeru, posmatranje ptica, ribolov… Levom obalom Morave, „ovčarskom“, od Čačka kroz klisuru vodi planinarska transverzala duga čak 42 kilometra, pa je na vama samo da izaberete etapu.

Rečica Kamenica, koja se u klisuri uliva u Moravu, veoma je čista i pogodna za kupanje.

U splavovima-restoranima poručite neki od domaćih specijaliteta ili ribu, a ako svratite u restoran „Kablar“, obavezno „ostavite mesto“ za lepinju sa kajmakom.

Info tabla u Ovčarsko-kablarskoj klisuri
Info tabla u Ovčarsko-kablarskoj klisuri

Manastiri sa obe strane reke

Ovčarsko-kablarski manastiri, preciznije deset manastira i dva sveta mesta (crkve), su sa obe strane Zapadne Morave. Raspoređeni su na malom prostoru, potiču iz XIV I XV veka, uglavnom su obnovljeni, sa monaštvom spremnim da sa posetiocima podeli znanja o prošlosti i vrednostima manastirskih riznica.

Hramovi ove jedinstvene “Srpske Svete gore” udaljeni su nekoliko stotina metara do nekoliko kilometara jedan od drugog, i veliki je izazov obići ih sve: Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, manastir Svete Trojice, Sretenje, Blagoveštenje, Ilinje, Jovanje, Nikolje, Uspenje, crkvu Svetog Save i crkvu-pećinu Kađenicu.

Wellnes centar „Kablar“

Evo zašto je, pored prirodnih lepota i duhovnog nasleđa Ovčarsko-kablarske klisure, u naslovu, podnaslovu i na fotografiji baš – Wellness centar „Kablar“.

Srpske banje, posebno one manje poznate, pominjemo samo usput, kada su predmet prodaje ili neuspele privatizacije, pa ispravljamo „nepravdu“ nanetu jednom ovakvom mestu.

Vrednost lekovite vode koja izvire u Ovčar Banji je nemerljiva – sa temperaturom od 38 stepeni, što najbolje podstiče razmenu materija u organizmu, ona pomaže kod reumatskih oboljenja, spondiloze i artroze, posledica preloma kostiju, povreda mišicnog tkiva i nekih  kožnih oboljenja.

Wellness centar „Kablar“ je objekat za preporuku – moderno opremljene sobe sa podnim grejanjem, restoran sa nacionalnom kuhinjom, café bar, zatvoreni bazen sa lekovitom vodom, wellness kompleks sa hidromasažnim kadama, saunom, prostorom za fizioterapeutske tretmane, prostorom za rekreaciju… U čitavom centru i sobnim instalacijama protiče topla banjska voda.

Za lep vikend van Beograda, u svako doba godine…

(danubeogradu.rs)