Naslovna » Izlasci » Izložbe » DOB: Izložba “Mladi srpski slikari Americi“, od 5. do 7. avgusta
Rade Tepavčević, "Zastava", 100x70 cm
Rade Tepavčević, "Zastava", 100x70 cm

DOB: Izložba “Mladi srpski slikari Americi“, od 5. do 7. avgusta

Samo tokom narednog vikenda u galeriji Doma omladine Beograda posetioci će moći da vide postavku “Mladi srpski slikari Americi“. Otvaranje izložbe je u petak 5. avgusta u 19 časova.

Ideja tematske izložbe, prezentacije radova inspirisanih umetničkim i ličnim doživljajem Amerike i američke stvarnosti, ima svoju istoriju.

Miloš Mandić, osnivač i urednik Likovne kolonije „Kolut Mandić”, organizovao je 2013. godine grupnu izložbu pod nazivom „Srpski slikari Americi“ („Serbian painters – tribute to America“). Oko projekta se tada okupilo dvadeset pet savremenih srpskih slikara različitih poetičkih i tehničkih opredelenja, koji su autonomno, svaki iz svog ugla, imaginirali vlastiti doživljaj velike teme poznate pod imenom Amerika.

Posle par godina nastavlja se sa širenjem i produbljivanjem iste ideje, s tim što su ovoga puta za njeno ostvarenje pozvani odabrani mladi srpski akademski slikari. Njima je prepušteno da slobodno izraze govor svojih inspiracija u složenom polju raznovrsnosti i ponuda sa liste ekskluziviteta, koji Amerika, sa svojih pedeset država i jednim federalnim okrugom, uživa u modernom svetu kao ekonomska, vojna i politička velesila.

Slikarima je dakle ostavljeno da po ličnom izboru, pa čak i metaforički, „ispričaju“ svoja viđenja, strasti i doživljaje američke stvarnosti od, od pulsacija magične fascinacije Američkog sna, Gugenhajmovog muzeja umetnosti, Deklaracije nezavisnosti, Kanjona Kolorado i Bele kuće do Velike ravnice između reke Misisipi i Stenovitih planina, Nijagarinih vodopada, oblakodera Menhetna i šesdeset i dva okruga grada Njujorka…

Mladi srpski slikari – ogledalo buduće likovne scene

Mladi umetnici izabrani su sa svih likovnih akademija u Srbiji. Izabrali su ih i preporučili dekani i profesori sa likovnih akademija, ali i veoma značajni likovni kritičari i galeristi, što je garancija da su ovi mladi umetnici perspektiva savremenog srpskog slikarstva, i da će na odličan način reprezentovati ono najbolje na likovnoj sceni Srbije.

Organizatori izložbe su Ambasada SAD u Beogradu, Likovna kolonija „Kolut Mandić“ i Dom omladine Beograda.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.