Naslovna » BG servis » Džozef Bajden 16. avgusta gost Beograda

Džozef Bajden 16. avgusta gost Beograda

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden stiže u utorak 16. avgusta u jednodnevnu zvaničnu posetu Beogradu.

Beograđani se, kao i obično u ovakvim prilikama, mole za strpljenje zbog saobraćajnih gužvi, zastoja i zatvaranja određenih saobraćajnica za vozila i pešake, i pozivaju da striktno poštuju uputstva i naredbe na licu mesta.

Bezbednosne mere su na najvišem nivou, pa se vreme i tačna trasa kojom će proći kolona sa visokim gostom ne otkriva. Imajući, međutim, u vidu da će potpredsednik Bajden razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija u popodnevnim satima, očekuje se da će najveće gužve tokom čitavog dana biti na Novom Beogradu.

Džozef Bajden u večernjim satima odlazi u Prištinu, gde će boraviti dva dana. U sredu će se sastati sa kosovskim predsednikom i premijerom, Hašimom Tačijem i Isom Mustafom, a zatim će sa suprugom Džil posetiti mesto u blizini baze Bondstil, gde će učestvovati u ceremoniji posvećenoj imenovanju ulice imenom njihovog pokojnog sina Boa.

I premijer Švedske Stefan Leven u Beogradu

Još jedan važan gost stiže, večeras. Premijer Kraljevine Švedske Stefan Leven prvi je švedski premijer koji dolazi u Beograd posle Ulofa Palmea. Palme je davne 1975. godine posetio srpsku prestonicu. Leven će se u utorak pre podne sastati sa srpskim zvaničnicima i razgovarati o ekonomskoj saradnji i integraciji Srbije u Evropsku uniju.

Džozef Bajden, dobar poznavalac Balkana

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden drugi put dolazi u Beograd (prethodna poseta organizovana je 2009. godine). Činjenica da je na kraju mandata ne umanjuje značaj njegovog uticaja i tema o kojima će se razgovarati.

Podsećamo da je Bajden u dva mandata u američkoj administraciji bio zadužen za Balkan, i da je za vreme ratova na teritoriji bivše Jugoslavije bio aktivno uključen u diplomatsku aktivnost i odluke Sjedinjenih Američkih Država.

Odnosi sa Kosovom, saradnja u regionu, ali i delikatne teme kao što su odnosi sa Rusijom, NATO savezom, slučaj Bitići, paljenje Američke ambasade… svakako će, kako najavljuju zvanični američki izvori i analitičari dve države, biti “na stolu”.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković