Naslovna » Izlasci » Festivali » Kako se pripremiti za Beer Fest

Kako se pripremiti za Beer Fest

Belgrade Beer Fest je pred nama. Kako na najbolji način testirati pivo i sopstvene kapacitete, a istovremeno uživati u provodu, atraktivnom lajn-apu i druženju? Ozbiljno pitanje zahteva i adekvatan odgovor.

O pivu

Razmislite… Šta vi, kao posetilac festivala, znate o pivu?

Ako ste posvećeni ljubitelj popularnog pića čeka vas pravo uživanje – probanje neobičnih i novih ukusa i brendova. Poznavaoci tajni degustacije savetuju da na manifestaciju ponesete blok i olovku, kako biste zabeležili imena i utiske. Može da posluži i mobilni telefon.

Za sve one koji na Ušće dolaze zbog dobrih koncerata i da, usput, piju pivo, savet glasi: Informišite se pre posete i iskoristite jedinstvenu priliku da u toku Beer Festa nešto naučite. Koristiće sigurno.

Veoma je jednostavno – gotovo sva piva mogu se svrstati u dve velike grupe: lager i ejl (ale). Najpoznatiji tipovi lagera su: pilsner, bok (Bock), dankel (Dunkel), marcen (Marzen)… a ejla: pejl ejl (Pale Ale), IPA (India Pale Ale), irski ejl (Irish Ale), porter, stout, belo pšenično pivo, voćna piva… Potražite na internetu navedene pojmove, a zatim pokušajte da, kad stignete na Beer Fest, probajući razna piva dopunite znanje, pre nego što se potpuno predate atmosferi.

beerfes02

Kako probati pivo?

 1. Odvojite vreme samo za degustaciju.
 2. Obratite pažnju na miris, boju, providnost, dominantan ukus u ustima. Pivo se proba tako što prvo ispijete jedan gutljaj ili polovinu manje količine za testiranje, zatim zastanete, definišete ukupan utisak i ispijete ostatak kako biste ga proverili. Neka piva su veoma složena i, ako su vam interesantna, probajte još jednu dozu.
 3. Započnite testiranje sa laganim pivom, a za kraj ostavite gorka piva. U surotnom će vam nepca postati neosetljiva i nećete na pravi način oceniti ukus. Gorčina piva nosi oznaku IBU (international bitterness units) i kreće se na skali od 5 do 100 jedinica.
 4. Jedite pre nego što započnete degustaciju, ali neka od obroka prođe dovoljno vremena kako bi ukus potpuno iščezao iz usta. U toku boravka na festivalu uzimajte redovno manje količine hrane – pomoći će kod apsorpcije alkohola, a pružiće vam i priliku da se ukus nekog dominantnog piva izgubi, pa da ponovo budete spremni za probanje lakših vrsta.
 5. Nemojte pušiti ako želite da osetite pravi ukus piva.
 6. Ukoliko zaista želite da degustirate piva dođite što ranije, čim se otvore kapije festivala. Najpre samo obiđite štandove i upoznajte se sa rasporedom i ponudom, a zatim se posvetite testiranju. Kada nastane velika gužva i atmosfera postane “pregrejana”, teško ćete moći da se koncentrišete.

beerfest01

Kako “preživeti” Beer Fest?

 1. Voda, voda, voda… Pokušajte da pijete, naizmenično, podjednake količine piva i vode. Tura piva, pa tura vode, pa tura piva… Jasno, postoji opasnost da najbolje trenutke nečijeg nastupa provedete u toaletu, ali na ovaj način izbeći ćete dehidrataciju i mamurluk sledećeg jutra.
 2. Posetite sajt Beer Fest-a i unapred odaberite koja piva ćete probati. Iskoristite priliku da istražite nove ukuse i arome. Nemojte opterećivati organizam dodatnim količinama onih piva koja svakodnevno možete da kupite u najbližoj prodavnici.
 3. Ako niste dovoljno informisani, potražite savet od prisutnih koja neobična i nova piva preporučuju, pa se zadržite na njima.
 4. Dođite na Beer Fest siti i dobro naspavani, kako biste smanjili posledice dejstva alkohola.
 5. U-s-p-o-r-i-t-e… Belgrade Beer Fest nije takmičenje u brzom ispijanju piva. I, naravno, ne preterujte. Poznajete, sigurno, dovoljno dobro sebe.
 6. Budite tolerantni prema drugima.
 7. Ne vozite pod dejstvom alkohola.
 8. Skačite i pevajte iz sveg grla sa muzičarima na bini! (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.