Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Konak kneginje Ljubice
Konak kneginje Ljubice

Konak kneginje Ljubice

Konak kneginje Ljubice predstavlja tipičan primer entrijera i eksterijera beogradske kuće devetnaestog veka. Nalazi se u ulici Kneza Sime Markovića.

Konak, rađen po projektu Hadži Nikole Živkovića, graditelja kneza Miloša Obrenovića, prvobitno je zamišljen kao dvor srpske vladajuće dinastije, ali zbog blizine turske teritorije knez Miloš jako kratko boravi u njemu, konak će postati rezidencija njegovom sinu, knezu Mihailu Obrenoviću.

Krajem dvadesetog veka konak zbog svog kulturnog i istorijskog značaja postaje muzej sa svojom stalnom postavkom „Enterijer beogradskih kuća 19. veka“.

Muzej poseduje značajne predmete i slike iz perioda dinastije Obrenović. U zbirci se između ostalog nalaze i čaša kneginje Ljubice, broš kraljice Drage, kao i portreti članova dinastije.

Konak kneginje Ljubice - nekada
Konak kneginje Ljubice – nekada

Od prostorija u klasičnom orijentalnom stilu poput kneginjine sobe i divanhana, svečane prostorije koja je služila za prijeme, u konaku se mogu videti i saloni porodice Petković i kraljice Natalije namešteni u stilu Napoleona III koje odlikuje puno drvo i brokatom presvučeni kauči.

Obilaskom konaka posetioci dobijaju jedinstvenu priliku da se kroz eksponate upoznaju sa životom beogradskih porodica u devetnaestom veku i postepeno prate razvoj visoke građanske kulture.

Veoma popularan program je „Na kafi kod kneginje Ljubice“ koji redovno najavljujemo. (danubeogradu.rs; Andrea Stamenković)

Na kafi kod kneginje Ljubice

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.