Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Minimalizam, u septembru…
Minimalizam kao životna filozofija i stil
Minimalizam kao životna filozofija i stil

Minimalizam, u septembru…

Minimalizam je tema o kojoj treba razmisliti u septembru, mesecu neophodnih i onih drugih trošenja, obilja plodova u prirodi, diskretnog žaljenja zbog kraja još jednog leta…

Predlažemo da već sa početkom sledećeg meseca isplanirate, a zatim pokušate da primenite bar nešto od filozofije minimalizma, za lepši dan u Beogradu, a mi ćemo vam, unapred, objasniti šta je to što je čini.

„Minimalizam je alat koji će vam pomoći da otkrijete slobodu“, najčešće je pominjana poruka sledbenika. „Slobodu od straha, od briga, krivice, depresije… i svih zamki koje pred čoveka postavlja potrošačko društvo koje nas okružuje“.

Zvuči odlično, a da li je moguće?

Minimalizam za početnike

Minimalizam je kao pravac u umetnosti nastao pedesetih godina prošlog veka i podrazumevao je upotrebu jednostavnih formi. Menjajući donekle sadržaj, ali ne i osnovno značenje, proširio se i u drugim vizuelnim umetnostima, muzici, arhitekturi, postao lični stil, filozofija života.

Nas interesuje ovo poslednje. Minimalisti vam, ukratko, preporučuju: oslobodite se stvari koje vam nisu potrebne i nemojte nabavljati nove, ukoliko vam nisu potrebne.

minimalizam1

Predmeti sa značenjem, viškom značenja, i bez značenja

Materijalna dobra, predmeti koji nas okružuju, nisu nepoželjni sami po sebi, niti je njihovo posedovanje loše. Suština je u nama. Poznajemo li dobro sopstvene potrebe, želje, interesovanja? Koliko u domovima imamo stvari koje su nam potpuno nepotrebne i onih koje smo nabavili samo zato što ih „svi imaju“? Započnimo sa velikim spremanjem i velikom promenom u životu, i napredujmo, korak po korak. Nekome će višak biti garderoba, obuća, posuđe, nekome alati, ukrasne sitnice, knjige…

Preporučujemo, naravno, poklanjanje, za lepši dan u Beogradu. Sve što vama ne treba dobro će doći drugome, kome je neophodno ili ga želi, a ne može sebi da ga priušti. Psiholozi savetuju i sledeće – ako mislite da će vam nešto što odvojite ipak zatrebati, ne rešavajte ga se odmah – spakujte stvari u kese i kutije i ukoliko za nekoliko meseci zaključite da vam ne nedostaju, poklonite ih.

Minimalizam, stepenik više

Kada se, malo po malo, oslobodimo bespotrebnih predmeta, možemo da krenemo „stepenik više“. Zapitajmo se – kakvo značenje za nas imaju stvari koje su ostale, odnosno, zašto ih posedujemo? Da li im pridajemo višak značenja koje one realno nemaju i zbog čega?

Draga uspomena, čak i kada je bez upotrebne vrednosti, ima pozitivan višak značenja i treba da je uz nas. Ali neka druga stvar, koja je značajna najpre zbog etikete čuvenog brenda… čemu služi? Da je pokažemo drugima, uporedimo se sa njima na ulici, u poseti prijateljima, u kancelariji… i izađemo, u tom kratkom „odmeravanju snaga“ kao pobednik, bolji i vredniji? Razmislite o tome…

Vratimo se na stav minimalista da je minimalizam sloboda od briga, straha, krivice, depresije. Osećanja koja obično nastaju kada se u društvu osetimo manje vrednima. Potrebno je da naučimo da posedovanje ili neposedovanje stvari nikako ne sme da bude razlog.

minimalizam2

Za lepši dan u Beogradu, minimalizam treba shvatiti i primeniti na pravi način. Minimalizam nisu prazne sobe i police, minimalizam je oslobađanje od viška značenja koje neopravdano dodeljujemo stvarima.

Vrednosti su, dobro znamo, i ne treba čekati da nas okolnosti na to podsete – zdravlje, odnosi sa drugima, posvećenost nekome ili nečemu, lični razvoj…

Dolazi septembar. Rasprodaje u Beogradu sve više liče na one u svetu ali, da li vam je baš neophodno to što vidite u izlozima? Ukoliko ste roditelji, razgovarajte sa decom o pravim vrednostima i zabludama potrošačkog društva, o načinima na koje proizvođači i prodavci pokušavaju da nas navedu da stvarima dodelimo značenje koje nemaju.

Dajte svom okruženju primer. Neka ovaj septembar bude praktičan i jednostavan mesec radosti, druženja, odlazaka u prirodu, uživanja. Izdataka i ulaganja u korisne i potrebne stvari.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.