Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Noć muzike na stadionu Tašmajdan
Noć muzike 2016
Foto: Shutterstock

Noć muzike na stadionu Tašmajdan

Prvi put u Beogradu biće održana Noć muzike, tj. koncert „Filharmonija na otvorenom“, 26. avgusta od 20.30, na stadionu Tašmajdan.

Kao i svaka svetska metropola, Beograd je spoj najrazličitijih tonova. U konkurenciji lake i jeftine zabave, Regionalna dečja filharmonija dodaje letnjoj kulturnoj ponudi prestonice još jednu notu, ali lepšu, svetsku i vrhunsku.

Posle uspešnih nastupa u Ljubljani i Zagrebu, beogradsku publiku očekuje orkestar sačinjen od mladih muzičara iz Beograda, Ljubljane, Zagreba, Sarajeva i Skoplja, a posebno za ovaj koncert dirigent će biti maestro Bojan Suđić, vodeće dirigentsko ime u srpskoj muzici.

Za dž

Po uzoru na slične muzičke događaje u Beču, Londonu, Berlinu, Njujorku i drugim najvećim svetskim metropolama, i Beograd sada dobija svoj koncert filharmonije na otvorenom: Noć muzike!

Podsetimo šta je istinska umetnost poslednjeg avgustovskog petka!

Noć muzike je tu da još jednom dokaže da smo metropola sa ukusom, da je Beograd svet. Da nas podseti da možemo da prepoznamo kvalitet i da uživamo u njemu.

Na repertoaru koncerta su aranžmani nezaboravnih kompozicija iz poznatih filmskih hitova: „Lovac na jelene“, „Ratovi zvezda“, „Roki“, „Pirati sa Kariba“…

Ulaznice za Noć muzike

Koncert je potpuno BESPLATAN za sve posetioce! Po najavama koje smo dobili od organizatora kapije stadiona će biti otvorene za sve posetioce a karte nisu potrebne!

Regionalna i Dečja filharmonija

Regionalnu dečju filharmoniju osnovala je fondacija „Deca deci“ u cilju razvoja muzičkog znanja dece iz regiona, čime se doprinosi kulturnoj razmeni među najmlađima.

Letnjoj turneji prethodilo je usavršavanje orkestra u Ljubljani, na letnjoj akademiji „Branimir Slokar“ koja je jedna od najposećenijih letnjih akademija u Evropi u oblasti klasične muzike, a prvi koncert održan je 10. avgusta u koncertnoj dvorani hotela Grand Union u okviru Ljubljanskog festivala. Usledio je koncert u Zagrebu 11. avgusta u Letnjem kinu Gradac.

Posle Beograda turneja se nastavlja u drugim gradovima regiona. Regionalna dečja filharmonija svoj prvi nastup imala je 2015. godine u Beogradu, kada je orkestar prvi put nastupao u Kolarčevoj zadužbini na tradicionalnom Novogodišnjem gala koncertu, pod dirigentskom palicom Žive Ploj Peršuh.

Fondacija „Deca deci“ pored regionalne ima i Dečju filharmoniju koja je osnovana jos 2007. godine, čiji su članovi talentovani đaci nižih i srednjih muzičkih škola u Srbiji, dobitnici nagrada na prestižnim domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Neki od njih su dugogodišnji korisnici instrumenata fondacije „Deca deci“. Ovog leta pokrenut je i projekat „Dečja filharmonija na točkovima“ u okviru koga je orkestar nastupao uspešno i u gradovima širom Srbije, što je izazvalo veliko interesovanje mnogih predstavnika lokalnih zajednica i publike, a u planu je i nastavak te turneje.

Takođe, fondacija „Deca deci“ u saradnji sa fondacijom „Novak Đoković“ se bavi podsticanjem muzičkog razvoja dece u najranijem uzrastu, kroz projekat „Muzičke igraonice“ i „Da li imaš žicu za muziku?“ tj. kroz javne časove muzike u cilju edukacije dece predškolskog uzrasta i promocije značaja muzićkog obrazovanja. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.

2 komentari

  1. U pitanju je Decija filharmonija a ne Beogradska filharmonija.

  2. Dan, u pravu ste – Regionalna dečija filharmonija. Organizator je bio nejasan u prvom saopÅ¡tenju!