Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Proslavljate li imendan?
Ako slavite imendan...
Ako slavite imendan...

Proslavljate li imendan?

Upoznali smo vas, za lepši dan u Beogradu, sa švedskom fikom i španskom sijestom. Da proverimo danas šta tačno znači grčki imendan i da li možemo u ovom običaju ponekad i sami da uživamo, u našem kosmopolitskom gradu.

Za imendan ste svakako čuli i on nije u srpskoj tradiciji. Najkraće objašnjenje je da, umesto ličnog, Srbi imaju porodični „imendan“, odnosno jedinstvenu i autentičnu krsnu slavu. Slava, tumače sveštenici, podseća na trenutak krštavanja plemena, roda, porodice, kada su, u prošlosti, oni odabrali svetitelja za zaštitnika i postali pravoslavni hrišćani. Slava izražava sabornost, okupljanje. Ime „pravoslavni hrišćani“ je kolektivni duhovni imendan, i drugog imendana, ni rođendana, prema strogom tumačenju, ne treba da bude.

Da li je za dragoceno i dosledno čuvanje osobenosti srpske slave štetno obeležavanje rođendana i imendana?

Odgovor na ovo pitanje prepuštamo ličnim verovanjima, uverenjima, izboru…

Imendan slave Grci, Rusi… i papa

Za sve čitaoce koji žele, na neki način, da obeleže svoj imendan, pogledajmo kako to rade drugi.

Grci imendan, “onomastiki”, slave umesto rođendana, a Rusi imendan nazivaju „denj angela“. Detetu se na rođenju kod ovih naroda najčešće daje ime svetitelja, pa dan posvećen njemu, u crkvenom kalendaru, proslavljaju mladi i stari – svake godine, svi koji ime nose.

U Grčkoj imendan ima odlike rođendana – slavljenika posećuju prijatelji, dobija poklone, obavezno se na stolu nađe posluženje…

Imendan slave pripadnici katoličke vere širom sveta, uključujući i samog papu.

Ima li smisla obeležavati imendan kada ga proslavljaju svi? I na ovo pitanje odgovor ostavljamo vama.

Veoma je interesantno u Rumuniji, na primer,  na dan Svetog cara Konstantina i carice Jelene, kada oko 1,8 miliona Rumuna i Rumunki (Konstantini i Elene, ali i oni koji se zovu Kostel, Kostika, Kostin, Ileana, Konstantina, Leana, Konstanta…) slavi svoj imendan. A kako je ime Marija najpopularnije, još više građana obeležava Veliku Gospojinu.

Imendan za lepši dan

Predlažemo da o imenu i imendanu govorimo sa različitih stanovišta, opušteno i otvoreno.

Nećemo ovom prilikom pominjati istraživanja psihologa. Ukratko, odnos prema svom i imenima drugih utiče na formiranje identiteta, mišljenja, stavova, emocija, predrasuda…

Ime je važno. I ova tema može da bude interesantna.

Za lepši dan u Beogradu, razmislite o svom imenu. Razgovarajte sa roditeljima ili drugim članovima porodice i saznajte kako i zašto ste ga dobili. Objasnite deci zog čega imaju ime koje ste im dali.

Ukoliko nosite ime svetitelja ili druge važne ličnosti u bilo kojoj religiji, posvetite pažnju toj činjenici, otiđite u hram. Pročitajte i saznajte više o svemu, popričajte sa prijateljima, kolegama, dragim osobama… Ako se još neko od njih zove isto, možete i zajedno da na originalan način obeležite dan.

Stvaranje mogućnosti za komunikaciju, druženje, pozitivne emocije i odnose sa drugim ljudima vrednosti su koje su univerzalne, osobene svim verama, verovanjima i veroispovestima, potrebne u savremenom društvu… Imendan može da bude vaš način da sebi i drugima ulepšate dan. U Beogradu. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.